Syrniki
Syrniki to placuszki twarogowe pochodzące z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Ich głównym składnikiem jest biały ser twarogowy wymieszany z kaszą manną. Danie to świetnie sprawdzi się na późniejsze, sycące śniadanie, a także jako posiłek do pracy. My, aby wzbogacić smak tradycyjnych syrników, dodaliśmy do nich skórki pomarańczy w zalewie, ale jeśli ich nie macie, możecie użyć skórki startej ze świeżej pomarańczy. Musimy powiedzieć, że było to śniadanie godne święta Trzech Króli. 🙂
Syrniki – składniki
- 500 g sera twarogowego w kostce
- 2 jajka wielkości L
- 8-9 łyżek kaszy manny
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka skórek pomarańczowych w zalewie
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kasza manna do obtoczenia
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Ser twarogowy przełożyć do miski, pognieść widelcem. Wsypać kaszę mannę, cukier trzcinowy, dodać jajka, skórki pomarańczowe w zalewie oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać do ich połączenia się.
Nabierać łyżkę serowej masy, formować z niej zwarte kulki, następnie rozpłaszczać je na grubość ok. 1 cm, nadając im okrągły kształt. Placuszki z sera twarogowego obtaczać w kaszy mannie.
Syrniki smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Twarogowe placuszki należy odwracać ostrożnie, najlepiej przy użyciu szerokiej szpatułki, gdyż są delikatne.
Syrniki najlepiej smakują na ciepło, podane z powidłami, dżemem, świeżymi owocami lub sosem np. karmelowym.
|