Syrniki

M&B
Syrniki

Syrniki to placuszki twarogowe pochodzące z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Ich głównym składnikiem jest biały ser twarogowy wymieszany z kaszą manną. Danie to świetnie sprawdzi się na późniejsze, sycące śniadanie, a także jako posiłek do pracy. My, aby wzbogacić smak tradycyjnych syrników, dodaliśmy do nich skórki pomarańczy w zalewie, ale jeśli ich nie macie, możecie użyć skórki startej ze świeżej pomarańczy. Musimy powiedzieć, że było to śniadanie godne święta Trzech Króli. 🙂

Syrniki – składniki

Dodatkowo:

  • kasza manna do obtoczenia
  • olej do smażenia




Wykonanie

Ser twarogowy przełożyć do miski, pognieść widelcem. Wsypać kaszę mannę, cukier trzcinowy, dodać jajka, skórki pomarańczowe w zalewie oraz ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki wymieszać do ich połączenia się.

Nabierać łyżkę serowej masy, formować z niej zwarte kulki, następnie rozpłaszczać je na grubość ok. 1 cm, nadając im okrągły kształt. Placuszki z sera twarogowego obtaczać w kaszy mannie.

Syrniki smażyć pod przykryciem na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, po kilka minut z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Twarogowe placuszki należy odwracać ostrożnie, najlepiej przy użyciu szerokiej szpatułki, gdyż są delikatne.

Syrniki najlepiej smakują na ciepło, podane z powidłami, dżemem, świeżymi owocami lub sosem np. karmelowym.




Syrniki

Syrniki

Syrniki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Syrniki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis