Kluski z makiem

M&B
Kluski z makiem

Choć do świąt Bożego Narodzenia pozostało jeszcze trochę czasu, blogowy kalendarz wygląda zupełnie inaczej i już na przełomie listopada i grudnia zabieramy się za przygotowanie świąt. Nasz skromny, jak na razie, katalog przepisów na święta uzupełniamy o kluski z makiem, które z pewnością podawane są podczas Wigilii w niejednym polskim domu. Kluski zrobiliśmy sami, gdyż wydaje się nam, że na każde święta oczekuje się dań niezwykłych, które smakują niecodziennie, a przy tym nakład pracy w nie włożony oddaje podejście do gości zasiadających przy świątecznym stole. Masa makowa także domowej produkcji, od razu można przygotować jej większą ilość, bo z pewnością przyda się do kilku innych potraw.

Składniki na kluski z makiem

Domowy makaron:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli

Masa makowa:






Przygotowanie

Domowy makaron:

Mąkę wysypać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wsypać w nie sól oraz wbić jajka. Zagarniając mąkę do środka, zagnieść jednolite i sprężyste ciasto – jeśli nie będzie chciało się skleić, można wlać odrobinę wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto na makaron wyjąć z lodówki, podzielić na 2 lub 3 części, jedną zostawić na stolnicy, pozostałe zawinąć w folię lub przykryć szklanym naczyniem.

Ciasto cienko rozwałkować na blacie podsypanym mąką, pokroić w paski. Makaron można także zrobić maszynką do makaronu, w której ciasto się wałkuje, a następnie kroi na paski za pomocą specjalnej przystawki.

Surowy makaron posypać mąką, pozostawić do przeschnięcia, w tym czasie można przygotować kolejne porcje domowego makaronu.

Paski makaronu wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, gotować 10 minut, po czym odcedzić i zahartować w misce z bardzo zimną wodą.

Masa makowa:

Mak zalać gorącą wodą, tak aby był zakryty, odstawić na godzinę, następnie odlać wodę, a mak dwa razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając drobnego sitka.

Zmielony mak wymieszać z miodem, bakaliami oraz aromatem migdałowym, na koniec w masę wmieszać ugotowany wcześniej makaron.

Kluski z makiem wstawić do lodówki, podawać schłodzone.






kluski z makiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kluski z makiem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis