Cytrynowe tartaletki z bezą włoską
Bezę włoską chcieliśmy zrobić od dłuższego czasu, kiedy to po raz pierwszy usłyszeliśmy o niej w jednym z programów kulinarnych. Nie chcieliśmy już więcej odwlekać wykonania tej bezy, dlatego też skomponowaliśmy cytrynowe tartaletki, które wykończyliśmy bezą włoską. Jej słodycz i piankowa konsystencja doskonale zrównoważyła cytrynową aksamitność kremu. Mimo że wykonanie tego deseru jest czasochłonne, polecamy wykonanie tego deseru. 🙂
Cytrynowe tartaletki z bezą włoską – składniki
Tartaletki:
- 100 g mąki
- 50 g schłodzonego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Krem cytrynowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki lemon curd
Beza włoska:
- 1 szklanka cukru
- 1/4 szklanki wody
- 3 duże białka
|
Przygotowanie
Tartaletki:
Przesiać mąkę, dodać do niej posiekane masło, cukier, żółtko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy tartaletek, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180oC. Odstawić do wystygnięcia.
Krem cytrynowy:
Z mleka odlać 1/2 szklanki, rozprowadzić w niej budyń.
Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, wlać mleko z budyniem, zagotować. Pozostawić na małym ogniu, cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Odstawić, dodać lemon curd, dokładnie wymieszać. Na masę nałożyć folię spożywczą, odstawić do przestygnięcia.
Beza włoska:
Białka ubić na sztywną pianę.
Do garnka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, włożyć termometr kuchenny i nie mieszając, gotować do uzyskania 118oC. Od razu zdjąć z ognia i bardzo powoli wlewać do ubitych białek, cały czas miksując na wysokich obrotach. Gdy cały syrop zostanie wlany do białek, w dalszym ciągu miksować, aż masa będzie chłodna, sztywna, gęsta i błyszcząca – trwa to ok. 10-15 minut.
Wykonanie
Na każdą z tartaletek wyłożyć krem cytrynowy, za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć bezę włoską. Deser można podawać od razu lub przyrumienić bezę przy użyciu palnika cukierniczego albo w piekarniku przez kilka minut – z opcją „grill” na niewielkiej mocy.
|