Zapiekanka makaronowa ze szparagami
Tegoroczny sezon szparagowy zamykamy zapiekanką makaronową ze szparagami. Jej przygotowanie przebiega bardzo sprawnie, tym bardziej, że część składników można przygotować wcześniej. Do naszego dania użyliśmy białych i zielonych szparagów, różniących się od siebie nie tylko kolorem, ale także smakiem. Ten ostatni wzbogaciliśmy, używając gałki muszkatołowej, która bardzo dobrze pasuje do takich zapiekanek, dodatkowo nadaje potrawie przyjemnego i apetycznego aromatu.
Zapiekanka makaronowa ze szparagami – składniki
- 350 g makaronu np. rurki, świderki
- 250 g szparagów zielonych
- 250 g szparagów białych
- 3 jajka
- 350 ml śmietanki kremówki
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki octu do gotowania szparagów
- 1/2 łyżeczki cukru do gotowania szparagów
- 1/2 łyżeczki soli do gotowania szparagów
|
Wykonanie
Białe szparagi obrać, zaczynając od główki, odkroić dolną zdrewniałą część, umyć. Zielone szparagi umyć, także odciąć dolną zdrewniałą część. Oba rodzaje szparagów pokroić na kawałki długości 5-6 cm.
Do garnka wlać wodę, dodać do niej ocet, sól i cukier, zagotować. Do wrzątku wrzucić zielone szparagi, gotować je 5 minut, wyjąć z wody na talerz. Wrzucić białe szparagi, gotować 13-15 minut, przełożyć na talerz.
W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować al dente makaron – wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą. Wymieszać ze szparagami.
W miseczce połączyć jajka z kremówką, posolić i popieprzyć, doprawić gałką muszkatołową. Dodać umytą i posiekaną natkę pietruszki oraz połowę sera startego na tarce.
Makaron ze szparagami wymieszać z 3/4 mieszanki jajecznej, przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać pozostałą częścią mieszanki, posypać resztą sera startego na tarce.
Zapiekankę makaronową ze szparagami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 35 minut.
|