Bataty pieczone w całości

Bataty pieczone w całości upiekliśmy w folii aluminiowej z dodatkiem masła i rozmarynu. Takie słodkie ziemniaki stanowiły dobry dodatek do pieczonej kaczki, a dzięki temu, że można było wszystko razem upiec, przygotowanie obiadu nie było tak absorbujące i pracochłonne. Bataty stają się coraz bardziej popularnym warzywem, widać to także na naszej stronie, bo chętnie szukacie przepisów na ich przygotowanie. Tą propozycją dajemy Wam większy wybór. 😉
Bataty pieczone w całości – składniki
- 4 bataty
- kilkanaście igiełek świeżego lub suszonego rozmarynu
- 40 g masła
|
Wykonanie
Bataty wyszorować, osuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy naciąć z góry, osobno ułożyć na folii aluminiowej do pieczenia (zwróconą lśniącą stroną do góry), położyć po 10 g masła i po kilka igiełek rozmarynu. Słodkie ziemniaki zawinąć dokładnie w folię, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 40-50 minut.
Bataty po upieczeniu ostrożnie odwinąć, przełożyć na talerz i posypać zmieloną gruboziarnistą solą.
|
Podobne przepisy

7 Komentarze
xyz
11 kwietnia 2018 at 15:21
Cieszy mnie, że musiałeś zaznaczyć, że to „gospodynie domowe- humanistki” wymyślają fałszywe teorie na temat folii aluminiowych. W przeciwnym razie nie wiedzielibyśmy, kogo oskarżać o szerzenie kulinarnych fake newsów.
gość
4 lutego 2018 at 16:02
przepraszam! ale ja w kwestii technologicznej. strona filii alu nie ma znaczenia: połysk – mat i ich praktyczne zastosowanie to wymysł gospodyń domowych- humanistek. skąd dwie różne powierzchnie na filii? to wynik procesu technologicznego. pierwotnie folia alu ma wymiar 5cm na 1,2 metra na 6 metrów w wyniku walcowania osiągami wielokilometrowy rękaw. skąd więc połysk i mat na stronach folii? no cóż , polysk to strona od stalowej rolki, a folię roluje się podwójnie więc strony wewnętrznie są matowe , te od rolek błyszczące i tyle. strona nie ma żadnego wpływu na właściwości folii!!!!! a za przepis na bataty wielce dziękuję!!! 🙂
ps. jestem inżynierem inżynierii materiałowej o specjalizacji obróbki powierzchni. na dodatek czynnym zawodowo od jaruzelskiego – pierwszego sekretarza.
M&B
25 maja 2017 at 08:44
Bataty podajemy ze skórką, jest ona cienka i miękka. Pozdrawiamy. 🙂
Anonim
25 maja 2017 at 02:55
Czy bataty po upieczeniu podaje sie w skórce ? czy skore zdjąć ?
M&B
17 kwietnia 2017 at 18:13
Na pewno wypróbujemy, dziękujemy za podpowiedź. 🙂
Anonim
16 kwietnia 2017 at 22:25
Polecam skropić sokiem z cytryny po upieczeniu:)
Jaglusia
25 stycznia 2017 at 19:59
Takie tradycyjnie upieczone muszą być przepyszne. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/