Papryka marynowana
Na naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana, która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie na zimę’ użyliśmy trzech odmian tego warzywa – czerwonej, zielonej oraz kremowej, które bardzo ładnie wyglądają wyłożone na talerz. Ponieważ pasteryzowaliśmy paprykę w piekarniku, jest ona nadal twarda, chrupiąca i nie straciła swoich kolorów. Zalewa nie jest mocno octowa, na smak papryki wpływają również włożone do każdego słoiczka przyprawy oraz użycie soli himalajskiej.
Papryka marynowana – składniki
- 2 kg papryki
- 7 szklanek wody
- 1 1/2 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli morskiej lub himalajskiej
- 8 czubatych łyżek cukru
- liście laurowe (po 1 na słoik)
- ziele angielskie (3 ziarna na słoik)
- pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
- olej (1 łyżka na słoik)
|
Wykonanie
Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, wsypać ziarna gorczycy i wlać łyżkę oleju.
W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru, soli oraz octu. Gorącą zalewą zalać paprykę, dokładnie zamknąć słoiki. Włożyć je do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. Paprykę marynowaną można także pasteryzować przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 125oC. Zapasteryzowane słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
|