Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Papryka marynowana

Print Friendly, PDF & Email

papryka marynowana

Na naszej półce z zapasami na zimę zagościła papryka marynowana, która zostanie otwarta do zimowego obiadu lub jako dodatek warzywny do śniadania. Przygotowując paprykę w occie na zimę’ użyliśmy trzech odmian tego warzywa – czerwonej, zielonej oraz kremowej, które bardzo ładnie wyglądają wyłożone na talerz. Ponieważ pasteryzowaliśmy paprykę w piekarniku, jest ona nadal twarda, chrupiąca i nie straciła swoich kolorów. Zalewa nie jest mocno octowa, na smak papryki wpływają również włożone do każdego słoiczka przyprawy oraz użycie soli himalajskiej.

Składniki na paprykę marynowaną

  • 2 kg papryki
  • 7 szklanek wody
  • 1 1/2 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli morskiej lub himalajskiej
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • liście laurowe (po 1 na słoik)
  • ziele angielskie (3 ziarna na słoik)
  • pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
  • olej (1 łyżka na słoik)



Wykonanie

Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz pieprzu, wsypać ziarna gorczycy i wlać łyżkę oleju.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru, soli oraz octu. Gorącą zalewą zalać paprykę, dokładnie zamknąć słoiki. Włożyć je do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. Paprykę marynowaną można także pasteryzować przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 125oC. Zapasteryzowane słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

papryka marynowana




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *