Pasta z bakłażana i selera naciowego

Pasta z bakłażana i selera naciowego jest przykładem, że w dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Prowadząc stronę, musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia zdjęć, które czasami kilka dni zalegają w lodówce. Tak było z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając te dwa składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne.
Pasta z bakłażana i selera naciowego – składniki
- 1 bakłażan
- 5 łodyg selera naciowego
- 1/2 jabłka
- kilka szczypt pieprzu cayenne
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
Dodatkowo:
- sól
- olej do smażenia warzyw
|
Wykonanie
Bakłażan umyć, pokroić w plastry, obsypać solą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki.
Seler naciowy opłukać, drobno pokroić. Razem z bakłażanem podsmażać na niewielkiej ilości oleju ok. 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, połowę pokroić na mniejsze części.
Do naczynia wsypać podsmażony bakłażan z selerem naciowym, pokrojoną połówkę jabłka, zblendować. Na koniec dodać ziarna słonecznika, doprawić do smaku pieprzem cayenne.
Pastę z bakłażana i selera naciowego podawać z grzankami lub słonymi przekąskami.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
12 sierpnia 2016 at 12:49
Witamy. 🙂 Niestety nie pamiętam już nazwy krakersów, dostałam je w paczce z Ameryki. Tutaj u nas nigdzie takich nie widziałam, a szkoda, bo rzeczywiście były smaczne. Pozdrawiamy. 🙂
Ala
12 sierpnia 2016 at 10:26
Witam, co to za „ciasteczka”? wyglądają smakowicie