Pasta z bakłażana i selera naciowego

M&B
Pasta z bakłażana i selera naciowego

Pasta z bakłażana i selera naciowego jest przykładem, że w dobrze prowadzonej kuchni nic się nie zmarnuje. Prowadząc stronę, musimy pamiętać o dodatkowych produktach do zrobienia zdjęć, które czasami kilka dni zalegają w lodówce. Tak było z bakłażanem – dopełniającym zdjęcie moussaki oraz resztą selera naciowego użytego do sosu bolognese. Udało nam się stworzyć bardzo smaczną pastę, uzupełniając te dwa składniki jabłkiem i słonecznikiem oraz doprawiając ją pikantnym pieprzem cayenne.

Pasta z bakłażana i selera naciowego – składniki

  • 1 bakłażan
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1/2 jabłka
  • kilka szczypt pieprzu cayenne
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

Dodatkowo:

  • sól
  • olej do smażenia warzyw



Wykonanie

Bakłażan umyć, pokroić w plastry, obsypać solą i zostawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie je opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki.

Seler naciowy opłukać, drobno pokroić. Razem z bakłażanem podsmażać na niewielkiej ilości oleju ok. 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Jabłko umyć, obrać, usunąć gniazdo nasienne, połowę pokroić na mniejsze części.

Do naczynia wsypać podsmażony bakłażan z selerem naciowym, pokrojoną połówkę jabłka, zblendować. Na koniec dodać ziarna słonecznika, doprawić do smaku pieprzem cayenne.

Pastę z bakłażana i selera naciowego podawać z grzankami lub słonymi przekąskami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pasta z bakłażana i selera naciowego
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    12 sierpnia 2016 at 12:49

    Witamy. 🙂 Niestety nie pamiętam już nazwy krakersów, dostałam je w paczce z Ameryki. Tutaj u nas nigdzie takich nie widziałam, a szkoda, bo rzeczywiście były smaczne. Pozdrawiamy. 🙂

  • Ala

    12 sierpnia 2016 at 10:26

    Witam, co to za „ciasteczka”? wyglądają smakowicie

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis