Kruche ciasteczka korzenne

Od jesieni w naszej szafce czekał wałek z pięknymi zdobieniami. Kruche ciasteczka korzenne są pierwszymi, które zostały przygotowane z jego użyciem. Dość szybko zorientowaliśmy się, że najlepszą metodą do uzyskania na ciasteczkach wyraźnego wzoru jest najpierw dość grube rozwałkowanie ciasta zwykłym wałkiem, a następnie oprószenie go mąką i przejechanie po nim wałkiem ze wzorem. W ten sposób otrzymaliśmy cienkie kruche ciasteczka z dobrze widocznym świątecznym wzorkiem. Ciasteczka można też wykrawać, używając metalowych lub plastikowych foremek ze świątecznymi wzorami, niezależnie od ich formy będą one idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty. 🙂
Składniki na
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
Na blat wysypać mąkę, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wsypać przyprawę do ciasteczek, przemieszać składniki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtka oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zimne ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na 4 części, każdą z nich krótko zagnieść, aby ciasto łatwiej się wałkowało.
Blat oprószyć mąką, rozwałkować każdą część kruchego ciasta na grubość 3-5 mm, foremkami wykrawać ciasteczka, przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kruche ciasteczka korzenne piec z termoobiegiem przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.
Podobne przepisy





