Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy schabowy. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, dosłownie w kilka minut powstaje lekka, soczysta i słodka surówka. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że intryguje ona smakiem i zachęca do dołożenia na talerz kolejnej porcji zdrowia. W takim wariancie surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z pewnością zasmakuje każdemu. 🙂
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki – składniki
- 1 mała kapusta pekińska (ok. 500 g)
- 1 duża marchewka
- sok z 1/2 pomarańczy
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- cukier do smaku
|
Wykonanie
Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pekińską pokroić drobno, przełożyć do marchewki.
W osobnej miseczce przygotować sos do surówki – wymieszać sok pomarańczy ze śmietaną i cukrem.
Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać.
Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki można podawać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako lekkie śniadanie.
|