Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

M&B
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy schabowy. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, dosłownie w kilka minut powstaje lekka, soczysta i słodka surówka. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że intryguje ona smakiem i zachęca do dołożenia na talerz kolejnej porcji zdrowia. W takim wariancie surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z pewnością zasmakuje każdemu. 🙂

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki – składniki

  • 1 mała kapusta pekińska (ok. 500 g)
  • 1 duża marchewka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • cukier do smaku



Wykonanie

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pekińską pokroić drobno, przełożyć do marchewki.

W osobnej miseczce przygotować sos do surówki – wymieszać sok pomarańczy ze śmietaną i cukrem.

Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać.

Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki można podawać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako lekkie śniadanie.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis