Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Print Friendly, PDF & Email

surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to zdrowy dodatek do drugiego dania. Pasuje ona zarówno do dań wykwintnych, takich jak gęś lub kaczka, jak i tych bardziej zwyczajnych jak kotlet mielony czy schabowy. Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki przygotowuje się bardzo prosto i szybko, dosłownie w kilka minut powstaje lekka, soczysta i słodka surówka. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że intryguje ona smakiem i zachęca do dołożenia na talerz kolejnej porcji zdrowia. W takim wariancie surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z pewnością zasmakuje każdemu. 🙂

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki

  • 1 mała kapusta pekińska (ok. 500 g)
  • 1 duża marchewka
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • cukier do smaku



Wykonanie

Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę pekińską pokroić drobno, przełożyć do marchewki.

W osobnej miseczce przygotować sos do surówki – wymieszać sok pomarańczy ze śmietaną i cukrem.

Warzywa zalać sosem, dokładnie wymieszać.

Surówkę z kapusty pekińskiej i marchewki można podawać nie tylko jako dodatek do obiadu, ale także jako lekkie śniadanie.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *