Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty sprawi przyjemność każdemu amatorowi zdrowych dodatków na talerzu. Mnóstwo witamin oraz żywe kolory zachęcają do nałożenia na talerz sporej porcji wiosennej surówki. A kiedy skończy się nam surówka z młodej kapusty i marchewki, z drugiej połowy kapuścianej główki możemy przygotować inny smaczny sezonowy dodatek do obiadu, czyli młodą kapustę na ciepło. 🙂
Surówka z młodej kapusty – składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
|
Wykonanie
Marchewki obrać, odciąć końcówki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Od rzodkiewek odciąć liście i ogonki, także zetrzeć na tarce.
Koperek opłukać, posiekać nożem.
Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, opłukać ją, przekroić na pół. Z jednej połówki wyciąć głąb, poszatkować nożem na cienkie kawałki. Wsypać ją do miski, lekko pognieść dłonią, dodać startą marchewkę, rzodkiewki oraz posiekany koperek.
W szklance wymieszać oliwę, ocet jabłkowy, wodę cukier oraz sól. Dressingiem polać warzywa, przemieszać i odstawić na pół godziny do przegryzienia się smaków.
Surówka z młodej kapusty jest idealnym wiosennym dodatkiem do obiadu składającego się np. z kotletów mielonych i młodych ziemniaków.
|
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
8 czerwca 2020 at 23:17
Z mielonym lub schabowym to będzie zestaw idealnie rodzinny. 🙂
M&B
8 czerwca 2020 at 23:17
Cieszymy się, że smak udało nam się przekazać zdjęciem. 🙂
Matylda
8 czerwca 2020 at 21:19
Do każdego obiadku będzie pasować 😀
Komentarze opinie
5 czerwca 2020 at 22:48
Wygląda pysznie!