Surówka z młodej kapusty

M&B
Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty sprawi przyjemność każdemu amatorowi zdrowych dodatków na talerzu. Mnóstwo witamin oraz żywe kolory zachęcają do nałożenia na talerz sporej porcji wiosennej surówki. A kiedy skończy się nam surówka z młodej kapusty i marchewki, z drugiej połowy kapuścianej główki możemy przygotować inny smaczny sezonowy dodatek do obiadu, czyli młodą kapustę na ciepło. 🙂

Surówka z młodej kapusty – składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli




Wykonanie

Marchewki obrać, odciąć końcówki, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Od rzodkiewek odciąć liście i ogonki, także zetrzeć na tarce.

Koperek opłukać, posiekać nożem.

Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście, opłukać ją, przekroić na pół. Z jednej połówki wyciąć głąb, poszatkować nożem na cienkie kawałki. Wsypać ją do miski, lekko pognieść dłonią, dodać startą marchewkę, rzodkiewki oraz posiekany koperek.

W szklance wymieszać oliwę, ocet jabłkowy, wodę cukier oraz sól. Dressingiem polać warzywa, przemieszać i odstawić na pół godziny do przegryzienia się smaków.

Surówka z młodej kapusty jest idealnym wiosennym dodatkiem do obiadu składającego się np. z kotletów mielonych i młodych ziemniaków.




Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Surówka z młodej kapusty
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • M&B

    8 czerwca 2020 at 23:17

    Z mielonym lub schabowym to będzie zestaw idealnie rodzinny. 🙂

  • M&B

    8 czerwca 2020 at 23:17

    Cieszymy się, że smak udało nam się przekazać zdjęciem. 🙂

  • Matylda

    8 czerwca 2020 at 21:19

    Do każdego obiadku będzie pasować 😀

  • Komentarze opinie

    5 czerwca 2020 at 22:48

    Wygląda pysznie!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis