Pierogi z serem i truskawkami
Ostatnio na naszym blogu królowały truskawki, co dobrze widać na zdjęciach, w których dominuje czerwona barwa. Jednak nadszedł koniec – ostatnie sztuki zostały zapakowane wraz z serem w ciasto pierogowe i ugotowane we wrzącej wodzie. 🙂 Domowe pierogi z serem i truskawkami, pomimo prostoty dania, były dobrym pomysłem na zakończenie sezonu na truskawki.
Pierogi z serem i truskawkami – składniki
Ciasto na pierogi:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka masła
- 1/2 łyżeczki soli
Serowo-truskawkowe nadzienie:
- 400 g truskawek
- 250 g sera białego półtłustego
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Ciasto na pierogi:
Na stolnicę przesiać mąkę, wbić jajko, dodać masło i szczyptę soli, wymieszać. Powoli wlewać wodę i zagniatać ciasto, powinno być elastyczne i miękkie. Przykryć ściereczką, pozostawić na 15 minut.
Serowo-truskawkowe nadzienie:
Ser zblendować z żółtkiem, śmietaną i cukrami.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, podzielić na mniejsze kawałki.
Wykonanie
Ciasto na pierogi podzielić na 2 części, jedną z nich rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką, drugą przykryć ściereczką.
Z ciasta szklanką wykrawać koła, łyżeczką nakładać serowe nadzienie oraz porcję truskawek. Dokładnie zlepić brzegi. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami pierogi, delikatnie przemieszać, żeby się nie posklejały. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
Pierogi z serem i truskawkami podawać na gorąco np. ze śmietaną, polane roztopionym masłem, posypane cukrem.
|