Pikantne nuggetsy z kurczaka

W pierwszy marcowy weekend otworzyliśmy domowy fast food, podając na stół pikantne nuggetsy z kurczaka oraz frytki z patelni. Wszystko smażone w głębokim tłuszczu, ale przynajmniej bez dodatku ulepszaczy i gotowych mieszanek. Panierka, która otoczyła kawałki kurczaka, była chrupiąca, pikantna i strukturą przypominająca tę z KFC. Grupo krojone frytki, poprzez odpowiednie przygotowanie, były chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Takie obiady rzadko goszczą na naszym stole, ale i my od czasu do czasu pozwalamy sobie na mega porcję fast foodowych kalorii. 😉
Składniki na pikantne nuggetsy z kurczaka
- 500 g mięsa z udka kurczaka (bez skóry)
- 100 g jogurtu naturalnego
Panierka:
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka papryki chili
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
- 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
|
Wykonanie
Udka z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w paski, przełożyć do miski z jogurtem naturalnym, wymieszać. Odstawić na 30 minut.
Pieprz kolorowy i kolendrę rozgnieść w moździerzu.
W drugiej misce wymieszać wszystkie składniki panierki. Wysypać na duży, płaski talerz. Jeśli chcemy przygotować mniej pikantną panierkę, należy dodać mniej pieprzu cayenne i chili.
Do dwulitrowego garnka o grubym dnie wlać olej, postawić na średnim ogniu, powoli rozgrzewać.
Paski kurczaka wyjmować z jogurtu i dokładnie obtaczać w pikantnej panierce. Tak przygotowane kawałki kurczaka partiami wrzucać na gorący olej, po około 2 minutach delikatnie przemieszać. Pikantne nuggetsy z kurczaka smażyć do zezłocenia się panierki, po czym wyjąć na papierowy ręcznik.
Nuggetsy w pikantnej panierce podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
|
Podobne przepisy
