Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Orzechowiec

orzechowiec

Tegoroczny maj nie sprzyja robieniu lekkich, orzeźwiających ciast. Zamiast nich chętnie jemy cięższe ciasta przekładane masami. Jednym z nich jest właśnie orzechowiec, na którego przepis dzisiaj Wam przedstawiamy. Po słodkie miodowe ciasto z karmelizowanymi orzechami oraz kremem budyniowym chętnie sięga się, gdy za oknem deszcz i zimno. Przerwa na kawałek sycącego orzechowca była także miłym akcentem pracowitego dnia, który Bartkowi i panu Adamowi mijał na robieniu mebli do garderoby.

Orzechowiec – składniki

Miodowe ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka wielkości L
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej

Orzechowy karmel:




Przygotowanie

Miodowe ciasto:

Na blat przesiać mąkę, wymieszać ją z sodą oraz cukrem. Dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, posiekać nożem. W środku zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka oraz wlać miód. Zagnieść ciasto, następnie podzielić je na trzy równe części, każdą z nich rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na wielkość blachy (np. 25/25 cm). Każdy płat ciasta przełożyć na papier do pieczenia. Dwa z nich upiec w piekarniku nagrzanym do 170oC (z termoobiegiem) przez ok. 12 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.

Orzechowy karmel:

Do garnka wsypać cukier, dodać miód oraz masło, gotować do rozpuszczenia się i połączenia składników. Dodać posiekane orzechy włoskie, wymieszać, gotować ok. 2 minuty. Masę wyłożyć na trzeci nieupieczony płat ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec ok. 12 minut. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Masa budyniowa:

W szklance mleka rozprowadzić dwa budynie w proszku, pozostałe 500 ml mleka zagotować wraz z dwiema łyżkami cukru. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, zdjąć go z ognia, na jego powierzchni położyć folię spożywczą, która zapobiegnie utworzeniu się kożucha. Pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej ucierać mikserem przez kilka minut, następnie partiami dodawać wystudzony budyń, miksując na niewielkich obrotach.

Wykonanie

Pierwszy blat ciasta włożyć do formy, wyłożyć na niego połowę masy budyniowej, wyrównać jej powierzchnię. Położyć drugi blat ciasta, na nim rozprowadzić pozostałą część masy budyniowej. Na wierzch położyć ciasto z karmelizowanymi orzechami.

Orzechowiec wstawić na całą noc do lodówki.




orzechowiec

orzechowiec

orzechowiec

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Orzechowiec
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.