Zupa gulaszowa

M&B
Zupa gulaszowa

Naszła nas ochota na pyszną i sycącą, lekko pikantną zupę. Pierwszym pomysłem była zupa gulaszowa, bogata w mięso, warzywa oraz wyrazisty, paprykowy smak. Oprócz popularnej czerwonej papryki w proszku dodaliśmy także dużą łyżkę wędzonej papryki, co jeszcze bardziej podkręciło smak. Z podanych składników wyszedł nam spory gar zupy, ale po zjedzeniu ostatniego talerza stwierdziliśmy, że szkoda, że zupa gulaszowa już się skończyła.

Zupa gulaszowa – składniki

  • 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej
  • 500 g wołowiny (pręgi wołowej lub polędwicy)
  • 500 g ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki chili
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 1/2 litra wody
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Wołowinę i wieprzowinę pokroić w paski lub kostkę. Następnie obsmażać partiami na mocno rozgrzanym oleju, przekładać do dużego garnka. Wlać do niego 2 litry wody, postawić na ogniu.

Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w półplasterki, seler obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na tę samą patelnię, na której było smażone mięso, dolać łyżkę oleju, smażyć 5 minut. Po tym czasie do warzyw dosypać słodką, wędzoną i ostrą paprykę oraz kminek, wymieszać, podsmażać 2-3 minuty. Wlać 2 szklanki wody, wymieszać, aby zebrać wszystkie smaki, przelać do garnka z mięsem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i ziarenka kolorowego pieprzu, wsypać płaską łyżeczkę soli. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 60 minut.

W tym czasie obrać ziemniaki, umyć i pokroić w kostkę.

Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, pokroić w dużą kostkę.

Po upływie godziny do zupy dodać pomidory z puszki oraz ziemniaki, gotować ok. 30 minut – aż ziemniaki będą miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania dorzucić paprykę.

Zupę gulaszową doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można podawać z pieczywem, kwaśną śmietaną i posypaną posiekaną natką pietruszki.




Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa gulaszowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis