Placki z cukinii z koperkiem

M&B
Placki z cukinii z koperkiem

Placki z cukinii z koperkiem to proste i szybkie danie zarówno na obiad, jak i na kolację. Teraz, gdy cukinia i koperek są dostępne przez cały rok, można cieszyć się ich smakiem, gdy tylko przyjdzie na nie ochota. Jeśli do tej pory placki z cukinii sprawiały Wam trudności podczas smażenia, to zastosujcie prostą wskazówkę zawartą w przepisie, a już zawsze Wasze cukiniowe placki będą chrupiące i dobrze usmażone. Tym sekretem jest posolenie startej cukinii i odstawienie jej na kilkanaście minut, a następnie mocne odciśnięcie jej z nadmiaru wody. To właśnie duża ilość wody w tym warzywie sprawia największe problemy z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta oraz podczas smażenia. Jeśli więc zastosujecie ten prosty trik, Wasze placuszki zawsze już będą dobrze upieczone, rumiane i chrupiąca. 🙂

Placki z cukinii z koperkiem – składniki

  • 2 średnie cukinie (ok. 500 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Cukinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i nie obierając, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Zasypać łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie cukinię dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, odlać ją. Do tak przygotowanej cukinii dodać jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek oraz mąkę (jej ilość zależy od konsystencji masy).

Całość wymieszać, doprawić do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.

Placki z cukinii smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju przez kilka minut, przewracać na drugą stronę dopiero wtedy, gdy placek będzie już złocisty i dobrze usmażony.

Usmażone placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.




Placki z cukinii z koperkiem

Placki z cukinii z koperkiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Placki z cukinii z koperkiem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis