Greckie pierożki spanakopitakia

M&B
Greckie pierożki spanakopitakia

Gdy tylko w sklepie pod domem dostrzegliśmy ciasto filo, od razu kupiliśmy cztery opakowania. Nie mieliśmy na nie konkretnego pomysłu, ale wiedzieliśmy, że jedną połowę wykorzystamy do zrobienia dania na słono, a drugą na słodko. Inspirację na pierwszą połowę znaleźliśmy w menu greckiej restauracji. Spanakopitakia, bo o tej potrawie mowa, to chrupiące pierożki z ciasta filo, wypełnione po brzegi nadzieniem ze szpinakiem i fetą. My przygotowaliśmy pierożki z podwójnej porcji, a do zrobienia każdego z nich użyliśmy trzech płatów ciasto filo. W ten sposób otrzymaliśmy 20 trójkątnych rożków, które smakowały równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. 🙂

Greckie pierożki spanakopitakia – składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo (300 g)
  • 150 g sera feta
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubek noża chili w proszku
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • biały i czarny sezam






Wykonanie

Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, wsypać czosnek, smażyć kilka minut, aby się zeszklił. Dodać mrożony szpinak, dusić pod przykryciem, aż się rozmrozi, po czym smażyć bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował. Zdjąć z ognia, wsypać oregano oraz chili w proszku, wymieszać z pokruszoną na mniejsze kawałki fetą, doprawić do smaku solą oraz dużą ilością pieprzu. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie w garnku rozpuścić 50 g masła.

Ciasto filo wyjąć z opakowania, rozwinąć. Jeden płat ułożyć na blacie, posmarować go roztopionym masłem, położyć na nim drugi płat. Tak przygotowane ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na cztery równe paski. Na końcu każdego z nich wyłożyć łyżkę szpinakowego nadzienia, następnie dolny brzeg ciasta złożyć tak, aby powstał trójkąt prostokątny. Kontynuować składanie wzdłuż dłuższej krawędzi, aż do końca ciasta. Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, cienko posmarować je roztopionym masłem i opcjonalnie posypać ziarenkami sezamu.

Greckie pierożki spanakopitakia wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem ok. 18 minut. Podawać na ciepło z sosem czosnkowym lub tzatzikami.






Greckie pierożki spanakopitakia

Greckie pierożki spanakopitakia

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Greckie pierożki spanakopitakia
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis