Ciasto leśny mech

Długo odkładaliśmy upieczenie ciasta leśny mech, ponieważ pierwszeństwo miały owoce sezonowe. Po kulinarnie bardzo udanych wakacjach wreszcie to szpinakowe ciasto mogło pojawić się na naszym stole i oczywiście od razu dołączyć do blogowej kolekcji. Ma ono fantastyczny, intensywny zielony kolor i już samo przygotowywanie i pieczenie jest nieco bardziej ekscytujące. Zdziwienie Siostry Agaty, że po cukinii tym razem szpinak wrzuciliśmy do ciasta, było ukoronowaniem naszej przyjemnej zabawy przy robieniu i zdobieniu leśnego mchu. Od razu możemy podziękować Wujkowi za pomoc i dobrą radę przy wykonywaniu drewnianych podkładek, idealnie pasowały już do pierwszej sesji po powrocie.
Ciasto leśny mech – składniki
Szpinakowe ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 2 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Masa śmietanowa:
- 400 g śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 łyżek wody
Dodatkowo:
- granat
|
Przygotowanie
Szpinakowe ciasto:
Szpinak opłukać, pozostawić na sicie do odkapania lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie zblendować z sokiem z cytryny, dzięki któremu zachowa się intensywny zielony kolor.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, biała masę. Wlewać stopniowo olej, po czym dodawać partiami szpinak, cały czas miksując.
Na koniec dokładnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę krupczatkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Dno tortownicy (28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.
Po upieczeniu szpinakowe ciasto pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku. Po tym czasie wyjąć je i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Z tortownicy zdjąć obręcz, odkroić górną 1/3 część ciasta i rozkruszyć ją w palcach.
Masa śmietanowa:
Masa bardzo szybko zacznie tężeć, dlatego należy ją przygotować na samym końcu i od razu nakładać na ciasto.
Do żelatyny wlać wodę, wymieszać i odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce na niskiej mocy. W przypadku braku mikrofalówki do żelatyny dodać gorącą wodę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia.
Kremówkę ubijać, aż zacznie robić się gęsta, następnie partiami dodawać cukier puder i cukier wanilinowy. Ubić na sztywno.
Do co najwyżej lekko ciepłej żelatyny dodać dwie łyżki ubitej kremówki, wymieszać i tę mieszaninę dodawać po łyżce do kremówki, krótko, ale dokładnie miksując.
Wykonanie
Na dolną część szpinakowego ciasta nałożyć masę śmietanową, na nią rozsypać pokruszone ciasto, na końcu na leśny mech wyłożyć pestki granatu.
|
Podobne przepisy
