Zupa krem z kalafiora

M&B
Zupa krem z kalafiora

Po biedronkowej akcji świeżaków pozostał u nas kalafior i żeby nie było mu smutno, kupiliśmy na bazarku dorodną główkę świeżego kalafiora. Ten drugi został przerobiony na zupę krem z kalafiora, czyli delikatną, gęstą i sycącą zupę, którą można szybko zrobić po powrocie z pracy. Jako dodatków do podania kremu z kalafiora można użyć groszku ptysiowego lub makaronu, a zupa będzie tak samo dobrze smakowała.

Składniki na zupa krem z kalafiora

  • 1 kalafior
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło do smażenia




Wykonanie

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Kalafior umyć, podzielić na różyczki.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, wrzucić cebulę, ziemniaki i czosnek, podsmażać, aż warzywa się zeszklą. Wlać wywar warzywny, gotować wszystko 10 minut, po czym dodać kawałki kalafiora i gotować zupę do jego miękkości.

Śmietankę kremówkę rozrobić z kilkoma łyżkami ciepłej zupy, wlać ją do garnka, przegotować. Rozdrobnić blenderem do uzyskania gęstego kremu, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę krem z kalafiora można podać z pieczywem, grzankami, groszkiem ptysiowym, pestkami dyni i słonecznika lub zjeść bez dodatków.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z kalafiora
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis