Sos tatarski

M&B
Sos tatarski

Zazwyczaj do różnego rodzaju sałatek dodaje się majonez, ale można go najpierw wzbogacić o drobno pokrojone ogórki, trochę musztardy, śmietany, sól oraz pieprz i otrzymać bardzo apetyczny sos tatarski. Smak sałatki będzie lepszy, pełniejszy, a warzywa jeszcze bardziej będą się ze sobą komponowały. Nie trzeba kupować gotowego w sklepie, można szybko zrobić własny domowy sos tatarski, w takiej ilości, jakiej się potrzebuje.

Sos tatarski – składniki

  • 1 mały słoiczek majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 3 małe ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 łyżeczka musztardy
  • cukier i pieprz do smak




Przygotowanie

Do majonezu wymieszanego z musztardą, śmietaną lub jogurtem dodać pokrojone drobno ogórki. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

Sos tatarski nadaje się do zimnych mięs, wędlin i jaj ugotowanych na twardo oraz sałatek warzywnych np. z kalafiora i pomidorów.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos tatarski
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis