Sos tatarski

Zazwyczaj do różnego rodzaju sałatek dodaje się majonez, ale można go najpierw wzbogacić o drobno pokrojone ogórki, trochę musztardy, śmietany, sól oraz pieprz i otrzymać bardzo apetyczny sos tatarski. Smak sałatki będzie lepszy, pełniejszy, a warzywa jeszcze bardziej będą się ze sobą komponowały. Nie trzeba kupować gotowego w sklepie, można szybko zrobić własny domowy sos tatarski, w takiej ilości, jakiej się potrzebuje.
Sos tatarski – składniki
- 1 mały słoiczek majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 3 małe ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 łyżeczka musztardy
- cukier i pieprz do smak
|
Przygotowanie
Do majonezu wymieszanego z musztardą, śmietaną lub jogurtem dodać pokrojone drobno ogórki. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
Sos tatarski nadaje się do zimnych mięs, wędlin i jaj ugotowanych na twardo oraz sałatek warzywnych np. z kalafiora i pomidorów.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Sos tatarski
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane