Szarlotka sypana

M&B
Szarlotka sypana

Sypana szarlotka bez jajek jest bardzo prosta i szybka do wykonania. Połączone 3 sypkie składniki, przekłada się startymi jabłkami, na wierzch ciasta kładzie się cząstki masła i można powiedzieć, że praca skończona. 🙂 Po raz pierwszy taką szarlotkę z kaszą manną przygotowała Siostra Agata, wszystkim ona bardzo posmakowała, a jedząc ją, nie wyczuwało się, że jest ona tak nietypowo wykonana. Sypaną szarlotkę można potraktować jako ciasto awaryjne, gdy niezapowiedziani goście są tuż, tuż – podana z gałką lodów będzie doskonałym deserem, który można przygotować niemalże w ostatniej chwili.

Szarlotka sypana – składniki

  • 2 szklanki kaszy manny
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 1/2 kg jabłek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • cukier do posłodzenia jabłek

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy






Wykonanie

Jabłka umyć i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z rodzynkami, orzechami i cynamonem, dosłodzić do smaku.

W misce wymieszać kaszę mannę, mąkę pszenną, cukier oraz proszek do pieczenia.

Blachę o wymiarach 20/30cm posmarować margaryną, wysypać na dno 1/3 sypkich składników, na to rozłożyć połowę jabłek, ponownie 1/3 sypkich składników, jabłka i resztę sypkiej mieszanki. Na wierzchu rozłożyć pokrojone w plastry masło.

Szarlotkę sypaną wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC (z termoobiegiem), piec około 55 minut. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szarlotka sypana
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis