Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Mizeria

Print Friendly, PDF & Email

mizeria

Mizeria na naszym stole oznacza, że sezon ogórkowy właśnie trwa. Tegoroczne ogórki są wyjątkowo okazałe i bardzo smaczne. Mój B. zerwał je właśnie z ogródka, nie mogło więc zabraknąć mizerii do obiadu i przepisu na blogu. Ten dodatek do drugiego dania jest tak znany i łatwy do wykonania, że chyba nikomu go nie trzeba przedstawiać. My jednak postanowiliśmy sfotografować i opisać wykonanie ogórków w śmietanie. 🙂

Składniki na mizerię

  • 4 ogórki gruntowe
  • pół małej cebuli
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka posiekanego zielonego koperku
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce lub cienko pokroić w plastry. Posolić i odstawić na kilka minut, aby sól wyciągnęła z nich wodę, którą następnie odlać. Ogórki wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek. Przed podaniem mizerię można schłodzić w lodówce.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.