Pomarańczowe mini babeczki

M&B
Pomarańczowe mini babeczki

Święta Wielkanocne mają swój charakterystyczny zestaw dań i wypieków. Na świątecznych stołach nie może zabraknąć bab i serników. U nas w tym roku nie zabraknie pomarańczowych mini babeczek z grubą warstwą pomarańczowego lukru. Dzięki temu, że w zeszłym roku kupiliśmy blachę do wypiekania babeczek, w tym roku mini babeczki znajdą się nie tylko na paterze, ale także w wielkanocnym koszyczku.

Pomarańczowe mini babeczki – składniki

  • 5 jajek wielkości L
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do natłuszczenia foremek




Wykonanie

Pomarańczę sparzyć, dobrze wyszorować jej skórkę, którą następnie zetrzeć na tarce, a z owocu wycisnąć sok, wymieszać go ze skórką.

Masło włożyć do misy miksera, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut do uzyskania puszystej i białej masy.

W tym czasie oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, odstawić.

Żółtka dodawać pojedynczo do utartego masła, miksując na niewielkich obrotach, tak aby poprzednie połączyło się z masą przed dodaniem kolejnego.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z pomarańczy, wymieszać.

Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka.

Blachę do pieczenia babeczek natłuścić olejem, nakładać do każdej foremki porcję ciasta, wyrównać jego powierzchnię. Babeczki można także upiec w foremkach do muffinek lub w jednej dużej formie do pieczenia babek.

Blachę z mini babeczkami pomarańczowymi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 25-30 minut (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie pieczone w formie do babek, czas pieczenia wynosi 45-50 minut.

Po upieczeniu babeczki pozostawić na 10 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjąć je z formy i pozostawić do wystygnięcia.

Mini babeczki pomarańczowe ozdobić cukrem pudem lub gęstym lukrem pomarańczowym przygotowanym z cukru pudru i soku pomarańczowego.




Pomarańczowe mini babeczki

Pomarańczowe mini babeczki

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pomarańczowe mini babeczki
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis