Pasztet z kaczki
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju pasztety i jeśli nie mamy zrobionego przez siebie, kupujemy spory kawał na bazarku. Pasztet z kaczki zrobiliśmy, gdy tym razem bez problemu kupiliśmy ten gatunek drobiu, przy okazji jego przygotowywania otrzymaliśmy sporą ilość pysznego rosołu. Z kaczki ważącej około 2 kilogramów otrzymaliśmy dwie keksówki pysznego i wyraźnego w smaku pasztetu, dla nas to zdecydowanie za dużo, więc część podarowaliśmy, a część zamroziliśmy.
Pasztet z kaczki – składniki
- 1 kaczka
- 250 g wątróbki kaczej lub indyczej
- 3 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 1 kawałek selera
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 bułki kajzerki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia keksówek
- bułka tarta do posypania keksówek
|
Wykonanie
Kaczkę umyć, pokroić na części, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą. Postawić na ogniu, zagotować i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, mięso wyjąć, zaś wodę wylać. Garnek dokładnie umyć, ostrożnie opłukać mięso (jest gorące) i z powrotem włożyć do garnka. Wlać zimną wodę, dodać marchewki, pietruszkę, seler oraz przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz). Mięso z kaczki gotować ok. 2 godziny, wyjąć wraz z warzywami i przestudzić. Z gotowania mięsa na pasztet otrzymamy doskonały rosół z kaczki, wystarczy go jedynie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Bułki kajzerki zalać szklanką gorącego rosołu, pozostawić do nasiąknięcia. Następnie odcisnąć.
Wątróbki indycze oczyścić z błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia.
Kawałki mięsa oddzielić od kości, trzykrotnie wraz z wątróbką i bułką zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać majeranek, gałkę muszkatołową, imbir w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę na pasztet włożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i posypanych bułką tartą, wyrównać ich powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 60-75 minut. Po upieczeniu pasztet z kaczki pozostawić w foremkach do całkowitego wystygnięcia.
|