Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Pomidorowa

Print Friendly, PDF & Email

pomidorowa

Czy będzie niewłaściwym, jeśli napiszemy, że zupa pomidorowa to wspomnienie po rosole? Chyba nie, pewnie w większości domów – tak jak i u nas – w poniedziałek na stołach króluje pomidorówka z dodatkiem koncentratu lub przecieru pomidorowego albo też świeżych pomidorów. A do tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze smakuje doskonale.

Składniki na pomidorową

  • 2 porcje rosołowe
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • mały kawałek selera
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 karton przecieru pomidorowego (500g)
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • woda
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatkowo kwaśna śmietana
  • dodatkowo natka pietruszki




Przygotowanie

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na słupki lub talarki.

Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Z wywaru wyjąć mięso, dodać przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować kilkanaście minut.

Aby zagęścić zupę, można do niej dodać łyżeczkę mąki rozrobioną w 1/3 szklanki wody.

Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Wedle uznania można także dodać kwaśną śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.