Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Lasagne ze szpinakiem i jarmużem

Print Friendly

lasagne ze szpinakiem i jarmużem

Lasagne ze szpinakiem i jarmużem to połączenie mięsa mielonego, makaronu lasagne oraz zdrowych, zielonych warzyw. Pomysł skomponowania takiego obiadu przyszedł nam do głowy, gdy przeglądaliśmy sklepowe półki z zieleniną. Całość tworzy kilka kolorowych warstw, które zachęcają do zjedzenia tego sycącego dania. Tak przygotowana lasagne dostarcza nie tylko walorów smakowych i wizualnych, ale także wzbogaca wiele cennych składników odżywczych.

Składniki na lasagne ze szpinakiem i jarmużem

Pomidorowo-mięsny sos:

  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Szpinakowa warstwa:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Warstwa jarmużu:

  • 200 g świeżej jarmużu

Sos beszamelowy:

  • 5 szklanek mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • kilkanaście płatów makaronu lasagne
  • 150-200 g żółtego sera w kostce




Przygotowanie

Pomidorowo-mięsny sos:

Marchew i pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, zeszklić na oleju.

Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, chwilę podsmażać.

Na patelnię wrzucić mięso mielone, oprószyć je solą i pieprzem, smażyć ok. 10 minut. Wsypać marchew i pietruszkę, smażyć 3-5 minut.

Do mięsa z warzywami wlać przecier pomidorowy, lekko go zredukować. Sos doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia.

Szpinakowa warstwa:

Liście szpinaku dokładnie opłukać, następnie wrzucić na kilkadziesiąt sekund do wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć na sito do odkapania wody.

Czosnek obrać, drobno posiekać, przesypać na patelnię z rozgrzanym olejem, smażyć 1-2 minuty. Dodać szpinak, wymieszać, chwilę podgrzewać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przestudzić.

Warstwa jarmużu:

Jarmuż opłukać, wrzucić do wrzątku na kilkadziesiąt sekund, odcedzić i przelać zimną wodą.

Sos beszamelowy:

Do garnka włożyć masło, rozpuścić je na małym ogniu. Wsypać mąkę, smażyć 1-2 minuty.

Wlać mleko, dokładnie rozmieszać mąkę. Gotować 20-30 minut, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić go do smaku gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

Wykonanie

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego, położyć płaty lasagne, wylać sos beszamelowy, ułożyć ponownie makaron lasagne. Na nim wyłożyć połowę pomidorowo-mięsnego sosu, następnie szpinak, przykryć to lasagne, wylać sos beszamelowy, położyć makaron lasagne. Rozprowadzić resztę sosu pomidorowo-mięsnego i kolejno przykrywać jarmużem, lasagne, sosem beszamelowym, lasagne. Wylać resztę sosu beszamelowego i zetrzeć na tarce o dużych oczkach żółty ser.

Lasagne ze szpinakiem i jarmużem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.