Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Czekolada plastyczna

Print Friendly, PDF & Email

czekolada plastyczna

Czekolada plastyczna może posłużyć do wykonania ciekawych ozdób na torty, ciasta lub inne desery. Jeżeli chcemy komuś dać miły prezent, można z niej zrobić także czekoladowy kwiat, który wzbudzi na pewno większą radość niż bombonierka – tak było w przypadku Marty. 🙂 Robiąc czekoladę plastyczną syrop kukurydziany można zastąpić płynnym miodem w takiej samej ilości.

Składniki na czekoladę plastyczną

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g syropu kukurydzianego




Przygotowanie

Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce.

Syrop kukurydziany lekko podgrzać, żeby był bardziej płynny, dodać do roztopionej czekolady, krótko wymieszać.

Wylać na folię spożywczą (masa nie może być za gorąca), przykryć drugim końcem folii i rozpłaszczyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin.

Przed użyciem czekoladę plastyczną zagnieść. Jeżeli w trakcie tworzenia ozdób zrobi się zbyt miękka, należy pozostawić ją na kilkanaście minut lub włożyć na chwilę do lodówki.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.