Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Piernik staropolski z marcepanem

Print Friendly, PDF & Email

piernik staropolski z marcepanem

Od pierwszej spersonalizowanej świątecznej kartki z życzeniami otrzymanej od Siostry, na którym główną rolę gra Siostrzeniec, lokuję każdą z nich na naszych zdjęciach ze świątecznymi potrawami. Zeszłoroczne zdjęcie przyszło w momencie, gdy wszystkie zaplanowane potrawy były już opublikowane, więc musiało czekać cały rok na nowe dania i umieszczenie wraz z przepisem na blogu. Wpisało się ono pięknie w najlepszy bożonarodzeniowy wypiek, czyli długo dojrzewający piernik staropolski przekładany marcepanem i powidłami śliwkowymi. Po raz pierwszy do zrobienia ciasta użyliśmy mąki pszennej pełnoziarnistej, a to za sprawą warsztatów w Żywym Muzeum Piernika, gdzie również tę mąkę wmieszano do ciasta. Piernik uzyskuje dzięki niej zupełnie inny smak i zapach, wyczuwa się w nim wyraźne zbożowe nuty, nam one nie przeszkadzały, ale należy o tym wspomnieć w tym opisie. Gdyby ktoś nie lubił takiej mąki, spokojnie może użyć zwykłej pszennej w ilości 1 kg plus dodatkowa szklanka. Piernik długo dojrzewający będzie wtedy nieco łagodniejszy w smaku i zapachu.

Składniki na piernik staropolski z marcepanem

Piernik:

  • 500 g miodu
  • 1 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 250 g masła
  • 600 g + 1 szklanka mąki pszennej
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 150 g gorzkiej czekolady

Do przełożenia piernika:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 400 g masy marcepanowej




Wykonanie

Do dużego garnka włożyć masło, dodać cukier oraz miód. Podgrzewać powoli na średnim ogniu, do momentu rozpuszczenia się składników. Odstawić z ognia, przestudzić.

W dużej misce wymieszać mąkę pszenną oraz pszenną pełnoziarnistą. Dodać przyprawę do piernika, cynamon, kardamon, drobno posiekane orzechy włoskie, kakao oraz szczyptę soli. Ponownie dokładnie wymieszać sypkie składniki.

Sodę rozpuścić w mleku, wlać do przestudzonej masy, dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki oraz jajka. Wyrobić ciasto ręką, łyżką lub w robocie kuchennym. Będzie ono lepkie i ciężkie. Ciasto przełożyć do dużego, najlepiej glinianego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w zimne miejsce (lodówka lub balkon) na co najmniej 2 tygodnie, choć najlepiej jest, aby piernikowe ciasto dojrzewało nawet 4-6 tygodni.

Na 10 dni przed świętami można upiec piernikowe blaty. W tym celu zważyć przygotowane ciasto, podzielić je na 3 równe części. Pierwszą z nich rozwałkować na blacie podsypanym mąką, ciastu należy nadać kształt formy do pieczenia, po czym przyłożyć ją i wyrównać jego boki (najlepiej zagnieść brzegi rękami, w ostateczności odciąć nadmiar ciasta.

Płat rozwałkowanego ciasta przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec do momentu zarumienienia się ciasta, ok. 15-20 minut. Piernikowy blat wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę, aby ostygł. W taki sam sposób upiec pozostałe dwa kawałki ciasta, również pozostawić do ostygnięcia.

Na blacie rozłożyć bawełnianą ściereczkę, na niej ułożyć pierwszy blat piernika. Posmarować go powidłami śliwkowymi, przykryć drugim blatem. Na nim ułożyć rozwałkowaną masę marcepanową – ponieważ marcepan mocno się klei, najlepiej zrobić to poprzez ułożenie masy pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Na wierzch położyć ostatni piernikowy blat. Całość owinąć bawełnianą ściereczką oraz dodatkowo folią spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 7 dni, docisnąć deseczką, co pomoże w sklejeniu się warstw i wyrównaniu piernika. W czasie tygodniowego leżakowania piernik staropolski z marcepanem skruszeje i nabierze wilgoci.

Na 1-2 dni przed podaniem ciasta piernik staropolski z marcepanem i powidłami odwinąć, odciąć nierówne boki, przekroić na 3 części. Każdą z nich polać przestudzoną polewą czekoladową – aby ją przygotować śmietankę kremówkę wlać do garnka, lekko ją podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić z ognia i dodać pokruszoną gorzką czekoladę, wymieszać, aby składniki się rozpuściły.

Piernik staropolski z marcepanem można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.




piernik staropolski z marcepanem

piernik staropolski z marcepanem

piernik staropolski z marcepanem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Piernik staropolski z marcepanem
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *