Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szparagi smażone z szynką i serem

Print Friendly, PDF & Email

szparagi smażone z szynką i serem

Od dłuższego czasu przymierzamy się do prezentowania naszych przepisów w wersji wideo. Robiąc szparagi smażone z szynką i serem, testowaliśmy oświetlenie, ustawienie statywu z aparatem oraz długość ujęć. Pracy i zabawy było przy tym sporo, przygotowanie obiadu trwało o wiele dłużej, ale pierwsze techniczne spostrzeżenia już mamy zanotowane. Na razie sposób przygotowania możecie przeczytać, a efekty naszej pracy oglądać jedynie na zdjęciach.

Składniki na szparagi smażone z szynką i serem

  • 500 g białych szparagów
  • 250 g szynki (duże plastry)
  • 250 g sera żółtego (duże plastry)
  • 1 jajko
  • mąka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz




Wykonanie

Szparagi obrać, zaczynając poniżej główki, umyć, odciąć zdrewniałe końcówki.

W dużym garnku zagotować wodę, wsypać sól i cukier, wrzucić masło. Włożyć szparagi, gotować 15 minut. Wyjąć na talerz, pozostawić do przestygnięcia.

Na płytkim talerzu rozkłócić jajko, lekko posolić i popieprzyć, na dwa osobne talerze wysypać mąkę i bułkę tartą.

Po dwa białe szparagi zawijać w żółty ser, następnie w szynkę, całość spiąć dwiema wykałaczkami, przekłuwając oba szparagi. Każdą porcję obtoczyć kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni rozgrzać olej, smażyć szparagi zawinięte w szynkę i ser na złoty kolor z obu stron.

Szparagi smażone z szynką i serem bardzo dobrze smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.




szparagi smażone z szynką i serem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. 🙂
recipe image
Potrawa
Szparagi smażone z szynką i serem
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

two × 3 =