Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Risotto z czerwonymi burakami

Print Friendly, PDF & Email

risotto_z_czerwonymi_burakami

Ze względu na to, że buraki czerwone długo się gotują, zazwyczaj staramy się zaplanować kilka dań, w których można je wykorzystać. W tym tygodniu powstały z nich dwie całkowicie różne potrawy – brownie oraz risotto. Ciastem zajął się Bartek, a ja stałam przy kuchence i pieczołowicie mieszałam ryż i dolewałam kolejne porcje rosołu, aby risotto się nie przypaliło i miało aksamitną, kremową konsystencję. Dodanie buraków nadało tej potrawie lekko słodkiego smaku, który został przełamany słonym serem feta. Warto spróbować i przekonać się samemu, jak smakuje risotto z czerwonymi burakami i fetą.

Składniki na risotto z czerwonymi burakami

  • 250 g ryżu do risotto
  • 250 g czerwonych buraków
  • 1 litr rosołu
  • 150 g sera feta
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól do smaku
  • olej do smażenia




Wykonanie

Buraki ugotować do miękkości, odlać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie obrać, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, czosnek obrać i posiekać. Razem wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut.

Do cebuli z czosnkiem wlać białe wino, wsypać ryż, wymieszać. Gdy wino zostanie wchłonięte przez ryż, wlać 1/4 przygotowanego rosołu oraz wsypać suszoną bazylię. Następne porcje rosołu dolewać, gdy poprzednie zostaną zredukowane, a razem z ostatnią wsypać także buraki. Na każdym etapie należy często mieszać, szczególnie na koniec, gdy risotto stanie się gęste.

Risotto z czerwonymi burakami doprawić solą do smaku, wyłożyć na talerze i posypać pokruszoną lub pokrojoną w małą kostkę fetą.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.