Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

Print Friendly, PDF & Email

papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

W tym roku na jeden z prostszych obiadów przygotowaliśmy paprykę nadziewaną ryżem i kiełbasą. Jest to bardzo sycące danie, które oprócz prostoty wykonania, smaku i kolorowego wyglądu, o tej porze roku ma jeszcze jedną zaletę – niski koszt dania. Tym razem postanowiliśmy nadziać połówki papryk i zapiec je w piekarniku, poprzednią wersję z bakłażanem gotowaliśmy na parze, w obu wersjach papryki są tak samo chrupiące, a nadzienie tak samo wilgotne i smaczne. 🙂

Składniki na papryka nadziewana ryżem i kiełbasą

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 średnie cebule
  • 350 g kiełbasy śląskiej
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego lubczyku
  • sos sojowy do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Ryż ugotować na sypko, przelać zimną wodą, odstawić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Zeszklić.

Kiełbasę pokroić w kostkę, wsypać do cebuli, lekko ją zrumienić. Dodać lubczyk i koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze podgrzewać, żeby koncentrat połączył się z cebulą i kiełbasą.

Zawartość patelni przełożyć do ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku sosem sojowym.

Papryki umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i białe błonki. Nałożyć do środka ryż z kiełbasą, układać w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia, całość przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).

Papryki nadziewane ryżem i kiełbasą wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem ok. 40 minut.




2 Komentarzy

  1. 21 października 2016    

    Uwielbiam faszerowane papryczki <3

  2. 21 października 2016    

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.