Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania, które goszczą na naszym stole. Został założony z radości płynącej z bycia razem, wspólnego spędzania czasu i zainteresowania gotowaniem.

Jajko poszetowe

Print Friendly, PDF & Email

jajko poszetowe

Jajko poszetowe, inaczej zwane jajkiem w koszulce, zrobiliśmy sobie na sobotnie śniadanie. Ponieważ mieliśmy sporo czasu i nie byliśmy bardzo głodni, postanowiliśmy sprawdzić trzy sposoby na jego przygotowanie. W efekcie tych kulinarnych zabaw każde z nas miało do zjedzenia po 3 jajka w koszulce, które z dodatkiem grzanek i świeżych warzyw stanowiły sycący posiłek na początek dnia. Przygotowanie jajek poszetowych wcale nie jest trudne, szybko można załapać jak je gotować, aby miały ładny kształt oraz płynne żółtko w środku. Zachęcamy do eksperymentowania i zrobienia dla siebie i swoich bliskich jajka w nieco innym wydaniu.

Wersja 1 – jajko poszetowe gotowane w wirze:

  • 1-2 jajka
  • 2 łyżeczki octu 10%
Wykonanie

Każde jajko należy przygotowywać oddzielnie, zaczynając od wybicia go do miseczki, uważając, aby nie uszkodzić żółtka.

Do garnka wlać 1 litr wody i dodać ocet, zagotować, po czy zmniejszyć ogień, tak aby woda bulgotała. Zamieszać wodę łyżką, doprowadzając do powstania wiru. W jego środek wlać ostrożnie wbite jajko, odczekać 2-3 minuty i wyłowić je łyżką cedzakową, wyłożyć na papierowy ręcznik.




Wersja 2 – jajko poszetowe gotowane w wodzie:

  • 1-2 jajka
  • 2 łyżeczki octu 10%
  • 1 szczypta soli
Wykonanie

Podobnie jak w poprzednim sposobie jajka wybić (oddzielnie) do miseczki.

Do garnka wlać 1 litr wody, zagotować ją z dodatkiem octu i soli, zmniejszyć ogień, pozwalając wodzie jedynie lekko bulgotać. Wlać jajko z miseczki, łyżką zagarniać białko i przytrzymywać je na środku jajka. Gotować 2-3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik.




Wersja 3 – jajko poszetowe gotowane w folii:

  • 1-2 jajka
  • olej do posmarowania
  • folia spożywcza
Wykonanie

Małą miseczkę wyłożyć kawałkiem folii spożywczej, takiej wielkości, aby zmieściło się w niej jajko i można było je związać.

Folię posmarować olejem, wbić jajko i związać ją na końcu. Woreczek włożyć do garnka z gotującą się wodą, trzymać na ogniu 4 minuty, wyjąć i po chwili ostygnięcia rozciąć folię i wyłożyć jajko poszetowe na talerz.

2 Komentarzy

  1. 12 października 2017    

    Bardzo fajny przepis 🙂

    • M&B
      12 października 2017    

      Dziękujemy. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.