Kotlety po hawajsku

M&B
Kotlety po hawajsku

Wśród osób lubiących dania z piersi kurczaka z pewnością są amatorzy kotletów po hawajsku. Tym, którym trzeba przedstawić to danie, najprościej można powiedzieć, że są to drobiowe kotlety z piersi kurczaka w kokosowej panierce, zapieczone z plastrem ananasa i żółtego sera. Całość wieńczy dodatek żurawiny ze słoiczka, która nadaje kotletom po hawajsku kwaskowatości. Po prostu pyszna propozycja na codzienny lub odświętny obiad. 🙂

Składniki na kotlety po hawajsku

Kokosowa panierka:

  • 2 jajka
  • 5 łyżek wiórek kokosowych, najlepiej grubych
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • żurawina ze słoiczka




Wykonanie

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, połówkę piersi przekroić wzdłuż na dwie części. Rozbić lekko tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą oraz pieprzem.

W głębokim talerzu roztrzepać jajka. Na płaski talerz wsypać mąkę, na drugim wymieszać bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Drobiowe kotlety obtoczyć w mące, zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z wiórkami kokosowymi.

Na patelni rozgrzać olej, usmażyć na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, na każdej części ułożyć plaster ananasa, na większych kotletach można położyć dwa plastry. Na ananasa położyć plasterek żółtego sera.

Kotlety po hawajsku wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, zapiekać przez 10 minut, do rozpuszczenia się sera.

Kotlety po hawajsku z ananasem i żurawiną wyjąć z piekarnika, w dziurkę w ananasie dodać łyżeczkę żurawiny, podawać od razu na gorąco.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Kotlety po hawajsku
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis