Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką

M&B
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką

Odkąd po raz pierwszy wspólnie zrobiliśmy ciasteczka ze skwarkami, za każdym razem, gdy wytapiamy smalec odkładamy część skwarek i pieczemy z nich kolejne wersje tych ciasteczek. Ta zawiera smakowity dodatek kandyzowanej skórki z cytryny, który widać i czuć wyraźnie. Są tak pyszne, że drugi dzień wahamy się, czy podzielić się nimi z Sąsiadami. 😉

Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką – składniki

  • 150 g skwarek
  • 300 g mąki
  • 120 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g kandyzowanej skórki cytrynowej



Wykonanie

Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać.

Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.

Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, dość cienko rozwałkować, wykrawać kształty foremkami lub pokroić w prostokąty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (góra-dół), aż będą złociste – ok. 13-15 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasteczka ze skwarkami i cytrynową skórką
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis