Wafle z masą z mleka w proszku

Wafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych przekładanych wafli te najbardziej wszystkim smakują. Bardzo przyjemne jest samo przygotowywanie masy mleczno-kakaowej, ucieranie drewnianym, okrągłym wałkiem, dosypywanie mleka w proszku i sprawdzanie, czy nadzienie do wafla ma już odpowiednią konsystencję. Potem wystarczy wybrać odpowiedni dżem, najlepsze są lekko kwaśne, czyli z wiśni, porzeczek lub śliwek, i przełożyć wafle. Pycha. 🙂
Wafle z masą z mleka w proszku – składniki
- 250 g margaryny
- 2 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 3-4 łyżki kakao
- 1 paczka wafli
|
Wykonanie
Margarynę z cukrem, mlekiem i kakao rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia.
Do mieszaniny stopniowo dodawać mleko w proszku, dokładnie ucierając, żeby składniki się połączyły.
Na folię położyć pierwszy wafel, posmarować go dżemem, przykryć drugim waflem, na którym rozprowadzić połowę masy mleczno-kakaowej. Ponownie umieścić wafel, warstwę dżemu, wafel i resztę masy. Przykryć ostatnim waflem i całość owinąć folią. Na górę położyć ciężką deskę i pozostawić na noc.
Wafle z masą z mleka w proszku pokroić na równej wielkości kawałki.
|
Podobne przepisy
