Wafle z masą z mleka w proszku

M&B
Wafle z masą z mleka w proszku

Wafle z masą z mleka w proszku są specjałem w naszej Rodzinie, który robimy od ponad 20 lat na święta lub rodzinne spotkania. Spośród wielu innych przekładanych wafli te najbardziej wszystkim smakują. Bardzo przyjemne jest samo przygotowywanie masy mleczno-kakaowej, ucieranie drewnianym, okrągłym wałkiem, dosypywanie mleka w proszku i sprawdzanie, czy nadzienie do wafla ma już odpowiednią konsystencję. Potem wystarczy wybrać odpowiedni dżem, najlepsze są lekko kwaśne, czyli z wiśni, porzeczek lub śliwek, i przełożyć wafle. Pycha. 🙂

Wafle z masą z mleka w proszku – składniki

  • 250 g margaryny
  • 2 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 paczka wafli



Wykonanie

Margarynę z cukrem, mlekiem i kakao rozpuścić na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do wystygnięcia.

Do mieszaniny stopniowo dodawać mleko w proszku, dokładnie ucierając, żeby składniki się połączyły.

Na folię położyć pierwszy wafel, posmarować go dżemem, przykryć drugim waflem, na którym rozprowadzić połowę masy mleczno-kakaowej. Ponownie umieścić wafel, warstwę dżemu, wafel i resztę masy. Przykryć ostatnim waflem i całość owinąć folią. Na górę położyć ciężką deskę i pozostawić na noc.

Wafle z masą z mleka w proszku pokroić na równej wielkości kawałki.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wafle z masą z mleka w proszku
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis