Sałatka z selerem konserwowym i wędzonym kurczakiem
Przedstawiamy pomysł na prostą i szybką sałatkę, przy której nie trzeba się napracować. Sałatka z selerem konserwowym i wędzonym kurczakiem wymaga od nas otwarcia trzech słoiczków/puszek i pokrojenia 4 składników. W sam raz do zrobienia w zabieganym przedświątecznym czasie.
Sałatka z selerem konserwowym i wędzonym kurczakiem
-
Składniki:
- 1 słoiczek selera konserwowego
- 400-500 g wędzonego kurczaka (piersi lub udka)
- 1 puszka kukurydzy
- 1 por
- 5-6 plasterków ananasa
-
Składniki na sos:
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Z pora odciąć korzonki oraz zielone liście. Pokroić w krążki, zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie przełożyć na sitko, odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
Seler konserwowy wyjąć ze słoiczka na sitko, pozostawić do odkapania, następnie przełożyć do miski.
Kukurydzę wysypać na sitko, opłukać, pozostawić do odkapania, po czym przesypać do pora i marynowanego selera.
Plastry ananasa wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dołożyć do pozostałych składników sałatki.
Wędzone mięso kurczaka oddzielić od kości (jeśli mamy udka), pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać do miski.
Przygotować sos - w miseczce wymieszać majonez ze śmietaną oraz musztardą.
Sos przelać do przygotowanych wcześniej składników na sałatkę, całość wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.