Tort szwarcwaldzki
Od dłuższego czasu w naszej lodówce zamknięte szczelnie w pudełeczku czekały na swoją kolej wiśnie z nalewki. Od razu przy zlewaniu tegorocznego trunku wiedzieliśmy, że zrobimy z nich tort szwarcwaldzki, czyli inaczej tort czarny las. Nieskromnie musimy powiedzieć, że było to jedno z lepszych ciast, jakie jedliśmy w tym roku. Każdy kęs tego doskonałego tortu szwarcwaldzkiego rekompensuje czas i nakład pracy włożone w jego zrobienie. Tym samym możemy Wam podpowiedzieć, że przygotowanie Black Forest Cake najlepiej rozłożyć na dwa dni – pierwszego przygotować biszkopt i frużelinę, a drugiego złożyć i ozdobić cały tort. Trzeciego dnia można zrobić sobie kawkę i delektować się smakiem pysznego tortu szwarcwaldzkiego. 🙂
Tort szwarcwaldzki – składniki
Biszkopt czekoladowy:
- 8 jajek wielkości M
- 140 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Frużelina z wiśni z nalewki:
- 500 g wiśni z nalewki
- 200 ml wody
- 4-5 łyżek cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
Bita śmietana:
- 1 l śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Poncz z nalewki wiśniowej:
- 50 ml nalewki wiśniowej
- 50 ml wody
Dodatkowo do ozdoby:
- 200 g gorzkiej czekolady (posiekanej na drobne kawałki)
- 1 opakowanie wiśni kandyzowanych
Przygotowanie
Biszkopt czekoladowy:
Jajka w temperaturze pokojowej rozbić i oddzielić żółtka od białek.
Do miseczki przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao.
Do misy robota kuchennego przelać białka, dodać szczyptę soli. Miksować do momentu uzyskania gęstej piany, po czym wsypać cukier puder i kontynuować ubijanie do momentu otrzymania sztywnej i lśniącej masy. Utrzymując niskie obroty robota, dodawać po kolei po żółtku, przed dodaniem kolejnego poprzednie wmiksować.
Mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie wmieszać szpatułką w ubitą pianę, najlepiej w 2-3 partiach.
Dno tortownicy o wymiarach 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać jego powierzchnię.
Biszkopt kakaowy wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC (z termoobiegiem), piec 35-40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zrzucić na podłogę z wysokości kolan, co zapobiegnie jego opadnięciu. Pozostawić w formie do przestygnięcia, po czym delikatnie odkroić boki, wyjąć z formy i położyć go wierzchem do dołu.
Frużelina z wiśni z nalewki:
Wiśnie z nalewki przełożyć do garnka, wlać 200 ml wody, dodać sok z 1/2 cytryny i cukier. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do gotujących się wiśni, przemieszać. Gotować jeszcze ok. 2 minuty, aż sok zgęstnieje i będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Na powierzchni rozłożyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana:
Bitą śmietanę przygotować, gdy pozostałe części składowe tortu będą już zimne.
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w mikrofalówce, nie doprowadzając do wrzenia, aby żelatyna nie straciła swoich właściwości. Odstawić do wystygnięcia.
Do misy miksera wlać kremówkę, ubić na puszystą i sztywną śmietanę. Wsypać cukier puder, krótko zmiksować. Dwie łyżki bitej śmietany wymieszać z ostudzoną żelatyną, tę mieszaninę krótko wmiksować do ubitej kremówki.
Jeśli tort chcemy ozdabiać rozetkami z bitej śmietany, należy rękaw cukierniczy z założoną tylką napełnić śmietaną i włożyć do lodówki.
Wykonanie
Z wierzchu biszkoptu czekoladowego ściąć wypukłą część, następnie przekroić go na trzy blaty. Pierwszy z nich przełożyć na paterę, zwilżyć ponczem z nalewki wiśniowej. Na nim rozłożyć połowę frużeliny z wiśni, rozprowadzić warstwę bitej śmietany. Ułożyć kolejny blat biszkoptu, nasączyć go ponczem, rozłożyć resztę wiśni, rozprowadzić śmietanę. Położyć ostatni blat, nasączyć go, jego wierzch oraz boki ciasta posmarować pozostałą ubitą kremówką. Całość obsypać posiekaną czekoladą (na boki czekoladę można nakładać np. szpatułką), wierzch tortu z wiśniami ozdobić bitą śmietaną pozostawioną w rękawie cukierniczym oraz kandyzowanymi wiśniami.
Tort szwarcwaldzki wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.