Tort leśny mech

M&B
Tort leśny mech

Tort leśny mech z pomarańczowym kremem mascarpone idealnie wpisze się nie tylko w atmosferę świąt Bożego Narodzenia, ale także sprawdzi się jako tort urodzinowy. W naszej wersji do dobrze znanej masy z mascarpone dodaliśmy sok i skórkę startą z pomarańczy, aby w ten sposób nawiązać do grudniowego, świątecznego czasu. Skoro wymyśliliśmy sobie tort na święta, to i nie zważając na nieco więcej pracy, ozdobiliśmy go kremowymi gwiazdkami. Naszym zdaniem święta mogłyby już się zacząć. 🙂

Tort leśny mech – składniki

Szpinakowe ciasto:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • sok z 1 cytryny
  • 4 jajka wielkości L
  • 200 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Krem pomarańczowy z mascarpone:

Poncz do nasączenia ciasta:

  • 1 pomarańcza
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji (np. granat, porzeczki, jagody, maliny, borówki)






Przygotowanie

Szpinakowe ciasto:

Umyty szpinak przełożyć do miski, wlać sok z cytryny, zblendować.

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę.

Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując na najniższych obrotach, wlewać stopniowo olej, następnie dodawać po łyżce szpinaku.

Do szpinakowej masy wsypywać partiami wymieszane mąki z dodatkami, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki, a masa nie opadła.

Ciasto przelać na tortownicę (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.

Ciasto ze szpinakiem po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z brzegów zimnego ciasta zeskrobać ciemniejszą warstwę, następnie pokroić je na 3 blaty.

Krem pomarańczowy z mascarpone:

Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę, a z miąższu wycisnąć sok do garnka. Wsypać cukier, dodać startą skórkę, gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia się. Pozostawić do wystygnięcia.

Gdy sok z żelatyną jest już zimny i zaczyna powoli gęstnieć, wlać do misy miksera kremówkę i dodać mascarpone. Ubijać, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec wmieszać do niej tężejącą galaretkę z soku pomarańczowego.

Porcję kremu włożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (np. gwiazdką), włożyć do lodówki.

Poncz do nasączenia ciasta:

Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z przegotowaną i wystudzoną wodą.

Wykonanie

Pierwszy ze szpinakowych blatów położyć na paterze i nasączyć go ponczem. Na brzegi ciasta wycisnąć gwiazdki, zużywając połowę kremu z rękawa, na środek wyłożyć krem z misy do wysokości gwiazdek. Położyć drugi blat, nasączyć go ponczem, tak samo wycisnąć z rękawa resztę kremu, a środek wypełnić kremem z misy. Na koniec tort przykryć ostatnim blatem (odwróconym wierzchem do dołu), nasączyć go, ozdobić kremem oraz owocami.

Tort leśny mech wstawić na całą noc do lodówki.






Tort leśny mech

Tort leśny mech

Tort leśny mech

Tort leśny mech

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tort leśny mech
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis