Tarta z kremem serowym i owocami
Kiedy każde wyjście przed dom oznacza zbieranie owoców z krzaczków, co jakiś czas trzeba równocześnie pomyśleć co z nich zrobić. Te wakacje obfitują w słodkie nowości, a jednym z ciast jest tarta z kremem serowym i owocami. Właściwie można o niej powiedzieć, że to taki serniczek na zimno z owocami, czyli coś, co bardzo lubimy zjeść do kawy jako letni deser.
Tarta z kremem serowym i owocami – składniki
Owoce:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
Krem z serem:
- 500 g sera z wiaderka
- 400 g śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- skórka starta z 1/2 cytryny
Wykonanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę pszenną oraz cukier, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, rozdrobnić nożem. Zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko i wodę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na wielkość formy do tarty (z zapasem na wylepienie brzegów). Wyłożyć na blachę, wyrównać brzegi, odcinając lub doklejając porcje ciasta. Ponakłuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 15 minut. Kruche ciasto zostawić w formie do wystygnięcia.
Krem z serem:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, odstawić do napęcznienia, po czym rozpuścić w mikrofalówce, uważając, aby nie zaczęła wrzeć, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Odstawić do przestygnięcia.
Kremówkę wlać do naczynia, ubić na sztywno.
W drugim naczyniu zmiksować serek z wiaderka z cukrem pudrem.
Do sera delikatnie wmieszać ubitą kremówkę oraz skórkę startą z cytryny.
Do tężejącej żelatyny wmieszać 2 łyżki kremu, następnie połączyć to z kremem serowym. Masę wylać na kruchy spód, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu rozłożyć owoce.
Tartę z kremem serowym i owocami wstawić na całą noc do lodówki.