Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Tarta z budyniem i truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami to szybki przepis na sezonowe ciasto. Bazą jego jest nasz sprawdzony, niezawodny przepis na kruche ciasto do tarty. Szybkie jest także budyniowe nadzienie, do którego tym razem użyliśmy budyniów w proszku. Oczywiście tym, którzy dbają o dobre składniki, polecamy zrobienie domowego budyniu. Ta wersja tarty z budyniem ozdobiona jest truskawkami, ale równie dobrze sprawdzą się wyłożone na niej borówki, jagody, maliny.

Tarta z budyniem i truskawkami – składniki

Tarta:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie:

  • 300 g truskawek
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy




Przygotowanie

Tarta:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać dużym nożem. Na środku zrobić wgłębienie, wlać w nie żółtko oraz zimną wodę, krótko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto kilka razy zagnieść, rozwałkować i przełożyć na natłuszczoną i obsypaną kaszą manną formę do tarty (28 cm). Odciąć nadmiar ciasta, spód i boki ponakłuwać widelcem.

Ciasto na tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 20 minut – aż ciasto się zazłoci. Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

Do garnka wlać ok. 350 ml mleka, wsypać cukier, postawić na średnim ogniu. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek budyniowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać rozrobiony budyń, energicznie mieszać, aby nie było grudek, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Zdjąć z ognia i wmieszać masło. Na powierzchni budyniu położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch, odstawić na 30 minut.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki lub ćwiartki.

Wykonanie

Na zimne ciasto wylać ugotowany budyń, równomiernie go rozprowadzić. Na nim ułożyć truskawki.

Tarta z budyniem i truskawkami dodatkowo zalana cienką warstwą przezroczystej galaretki lub tortengussu dłużej zachowa świeżość i kolor owoców.




Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

Tarta z budyniem i truskawkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tarta z budyniem i truskawkami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *