Tagliatelle z mięsem kraba
Ostatnio na niedzielny obiad zrobiliśmy tagliatelle z mięsem kraba. Wykorzystaliśmy do tego kupione po okazyjnej cenie gotowane kraby. Ponieważ w skorupiakach jest mało mięsa, zdecydowaliśmy się na połączenie go z sycącym makaronem tagliatelle i niewielką ilością dodatków. Przygotowanie dania z krabami zajęło trochę czasu, a najbardziej żmudnym i czasochłonnym okazało się wydłubywanie mięsa ze skorupy i odnóży. Wzorując się na filmach z youtuba, wiedzieliśmy, jak otworzyć kraba, aby zachować jego skorupę, którą następnie wykorzystaliśmy do zrobienia zdjęć tagliatelle z mięsem kraba.
Składniki na tagliatelle z mięsem kraba
- 200 g makaronu tagliatelle
- 2 ugotowane kraby
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- skórka starta z 1/2 limonki
- świeża bazylia
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Z krabów wydobyć mięso.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół.
Makaron tagliatelle ugotować al’dente wg przepisu na opakowaniu. Odlać, zachowując ok. 1 szklankę wody.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, smażyć, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Następnie wlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, wsypać mięso z krabów i skórkę z limonki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dorzucić makaron, delikatnie przemieszać i chwilkę pozostawić na patelni.
Tagliatelle z mięsem kraba ozdobić listkami świeżej bazylii i od razu podawać.
|