Tagliatelle z mięsem kraba

M&B
tagliatelle z mięsem kraba

Ostatnio na niedzielny obiad zrobiliśmy tagliatelle z mięsem kraba. Wykorzystaliśmy do tego kupione po okazyjnej cenie gotowane kraby. Ponieważ w skorupiakach jest mało mięsa, zdecydowaliśmy się na połączenie go z sycącym makaronem tagliatelle i niewielką ilością dodatków. Przygotowanie dania z krabami zajęło trochę czasu, a najbardziej żmudnym i czasochłonnym okazało się wydłubywanie mięsa ze skorupy i odnóży. Wzorując się na filmach z youtuba, wiedzieliśmy, jak otworzyć kraba, aby zachować jego skorupę, którą następnie wykorzystaliśmy do zrobienia zdjęć tagliatelle z mięsem kraba.

Składniki na tagliatelle z mięsem kraba

  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 2 ugotowane kraby
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Z krabów wydobyć mięso.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół.

Makaron tagliatelle ugotować al’dente wg przepisu na opakowaniu. Odlać, zachowując ok. 1 szklankę wody.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, podsmażać na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, smażyć, aż ich skórka zacznie się marszczyć. Następnie wlać 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, wsypać mięso z krabów i skórkę z limonki, wymieszać z pozostałymi składnikami. Dorzucić makaron, delikatnie przemieszać i chwilkę pozostawić na patelni.

Tagliatelle z mięsem kraba ozdobić listkami świeżej bazylii i od razu podawać.




tagliatelle z mięsem kraba

tagliatelle z mięsem kraba

tagliatelle z mięsem kraba

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tagliatelle z mięsem kraba
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis