Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

M&B
Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

W Nowy Rok 2021 wchodzimy z energią i impetem, czego oznaką jest również już drugi przepis opublikowany na naszej stronie. Z myślą o tegorocznym karnawale postanowiliśmy powiększyć nasz zbiór przepisów na przekąski. Pierwszą z nich są ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu, czyli szybkie, proste i sycące danie. Sprawdzą się one zarówno jako przekąska na ciepło lub zimno, a także jako danie obiadowe podane np. z barszczem czerwonym.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu – składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (po 300 g)
  • 500 g mięsa z rosołu
  • 2 marchewki z rosołu
  • 500 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • kilka łyżek pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.

Pieczarki obrać lub opłukać pod bieżącą wodą, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wsypać do cebuli, dodać sól, czerwoną paprykę i chili, suszony rozmaryn i tymianek, wlać sos Worcester. Smażyć na małym ogniu, aż woda odparuje. Odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie mięso z rosołu oraz marchewki zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka z dużymi oczkami. Do mięsa dodać zimne, podsmażone pieczarki, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem – nadzienie powinno być wyraziste w smaku.

Na 20 minut przed zwijaniem ślimaczków ciasto francuskie wyjąć z lodówki.

Blat ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować cienką warstwą ketchupu, zachowując ok. 2 cm odstępu na jednej z dłuższych krawędzi. Na ketchupie rozprowadzić połowę nadzienia z mięsa i pieczarek, po czym zwijać w kierunku nieposmarowanej krawędzi ciasta. Na koniec docisnąć brzeg do reszty ciasta. Rulon pokroić ostrym nożem na 1,5 cm plastry, można to też zrobić przy użyciu nici dentystycznej. Ślimaczki układać płasko na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugim ciastem francuskim i pozostałym nadzieniem z mięsa z rosołu.

Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem), wstawić blachy. Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu piec 30-40 minut – czas zależy od grubości i wilgotności masy. Oznaką, że ślimaczki są już upieczone jest rozwarstwianie się ciasta francuskiego, które jest w środku.




Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem z rosołu
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis