Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

M&B
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

Od dawna planowaliśmy zrobić filety śledziowe z czosnkiem niedźwiedzim, ale nigdy nie udawało nam się kupić świeżych liści. W tym roku pozytywnie zaskoczył nas Ryneczek Lidla, który oferował czosnek niedźwiedzi w doniczce. Jednak niewiele brakowało, abyśmy i w tym roku obeszli się smakiem, bo kupiliśmy dwie ostatnie sztuki. Z jednej z nich zrobiliśmy wspomniane śledzie, a drugą użyliśmy do przygotowania przepysznych pierogów ruskich z czosnkiem niedźwiedzim. Obie potrawy bardzo nam smakowały, a śledziki ze świeżym, zielonym czosnkiem nawet przerosły nasze oczekiwania.

Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim – składniki




Wykonanie

Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone, należy je wyjąć z oleju (olej zachować) i zalać zimną wodą, odstawić na 60 minut.

Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.

Liście czosnku niedźwiedziego opłukać, pociąć w paski.

Płaty śledziowe pokroić na mniejsze kawałki.

W słoiku ułożyć pokrojone filety śledziowe w trzech warstwach, każdą z nich przełożyć czosnkiem, czosnkiem niedźwiedzim oraz przyprawami. Śledzie lekko docisnąć, zalać olejem ze śledzi, słoik zakręcić.

Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni.




Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Śledzie z czosnkiem niedźwiedzim
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis