Serowe placuszki na białkach

M&B
serowe placuszki na białkach

Serowe placuszki na białkach to propozycja, dla tych, którzy szukają odpowiedzi na pytanie „co zrobić z białek”, które zostały np. po pieczeniu pączków lub kruchych ciast. Lekkie, sycące placuszki z białek i sera z twarogowego lub sera z wiaderka robi się bardzo szybko, potrzeba niewielu składników, a smakują wyśmienicie. Placki z sera i białek będę idealnym pomysłem na słodkie śniadanie lub jako część posiłku do pracy. Można je podawać z dżemem, świeżymi owocami, polane ulubionym sosem lub z dodatkiem skyru. Już kilka takich serowych placuszków z białkami do uczucie sytości, które będzie trwało długo. 🙂

Serowe placuszki na białkach

    Składniki:
  • białka z 8 jajek wielkości L (ok. 280 g)
  • 500 g sera z wiaderka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej (ok. 160 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
  • olej do smażenia

UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS






Wykonanie


Białka wlać do misy miksera, ubijać, aż powstanie sztywna piana.

Ser z wiaderka przełożyć do miski, wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie wymieszać z serem.

Dodać szklankę mąki pszennej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wmieszać w ser.

Stopniowo dodawać ubitą pianę z białek, za każdym razem dobrze wmieszać ją w masę. Na koniec ciasto na placuszki powinno być dość zwarte, ale puszyste i plastyczne.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wykładać po łyżce ciasta, rozprowadzić je, formując kształt placuszków. Smażyć z obu stron, do zrumienienia się ciasta (ok. 3-4 minuty).

Placuszki serowe na białkach podać można z jogurtem, dżemem lub polane frużeliną owocową lub ulubionym słodkim sosem.







serowe placuszki na białkach
serowe placuszki na białkach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Serowe placuszki na białkach
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis