Sernik z mascarpone i bakaliami
Ostatnim ciastem upieczonym przez nas w 2020 roku jest sernik z mascarpone i bakaliami. Ponieważ na święta nie piekliśmy żadnego sernika, chcieliśmy, aby ten noworoczny miał w sobie nieco bożonarodzeniowego klimatu. Oddaje go zarówno piernikowy spód, jak i mieszanka bakalii i kandyzowanej skórki pomarańczy. Jeśli więc macie ochotę zakończyć ten rok pysznym sernikiem, to zapraszamy do skorzystania z naszego przepisu. 🙂
Sernik z mascarpone i bakaliami – składniki
Piernikowe ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 2 łyżki mleka
- 2 żółtka
Masa serowa z mascarpone:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości
- 250 g mascarpone
- 5 jajek wielkości L
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 200 ml kremówki 30%
- 200 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, owoce kandyzowane)
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka wódki do namoczenia bakalii
- 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie
Piernikowe ciasto:
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao oraz cukier, przemieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, żółtka, miód i mleko. Zagnieść ciasto, wylepić nim blachę do pieczenia (25/25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 20 minut. Upieczone piernikowe ciasto wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Masa serowa z mascarpone:
Bakalie oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy posiekać, wsypać do miseczki, wlać łyżkę wódki, przemieszać, odstawić na 15 minut. Po tym czasie bakalie wymieszać z łyżką mąki pszennej, co zapobiegnie ich opadaniu na dno sernika.
Do misy miksera przełożyć ser twarogowy oraz mascarpone, wbić jajka, wlać kremówkę, wsypać cukier, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wsypać proszek budyniowy, ponownie krótko zmiksować. Na koniec ręcznie wmieszać bakalie, dodając je partiami.
Wykonanie
Na upieczony spód wylać masę serową z bakaliami, wyrównać jej powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 75 minut.
Po upieczeniu sernik z mascarpone i bakaliami pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku, po czym wstawić na całą noc do lodówki.