Sernik z mango

M&B
Sernik z mango

Święta wielkanocne powinny być przede wszystkim rodzinne, smaczne i kolorowe. Propozycja na sernik z mango jest więc jak najbardziej odpowiednia na ten świąteczny czas. Lekki, kremowy sernik z dodatkiem pulpy z mango na spodzie z herbatników jest szybki do zrobienia i szybki do zjedzenia. 🙂 Porcja zadowoli każdego z domowników oraz gości i z pewnością każdy z nich będzie rozglądał się za dokładką. Takich smacznych świąt tam życzymy.

Sernik z mango – składniki

Masa serowa z mango:

Spód z herbatników:

  • 150 g herbatników
  • 70 g masła
  • 1 łyżka cukru

Polewa:

  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny






Przygotowanie

Spód z herbatników:

Masło rozpuścić w mikrofalówce, odstawić do przestygnięcia.

Herbatniki rozdrobnić, używając malaksera. Wlać masło, wsypać cukier, ponownie zmiksować.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, następnie równomiernie rozłożyć i docisnąć herbatniki. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa z mango:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc najlepiej wyjąć je na co najmniej 3 godziny przed pieczeniem sernika.

Z pulpy odłożyć 2-3 łyżki do ozdobienia ciasta.

Do misy miksera przełożyć ser twarogowy, mascarpone dodać śmietanę, pulpę z mango, cukier, jajka oraz mąkę pszenną. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – do połączenia się składników.

Wykonanie

Na najniższy poziom w piekarniku wsunąć dużą i głęboką blachę wypełnioną wodą. Na środkowy poziom włożyć stalowy ruszt w wyposażenia piekarnika. Włączyć piekarnik na 160oC (z termoobiegiem).

Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód z herbatników, wyrównać jej powierzchnię, delikatnie poruszając formą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 65-70 minut.

Po tym czasie wodę wylać, a sernik z mango pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

200 g śmietany 18% wymieszać z łyżką cukru oraz łyżką soku z cytryny, rozprowadzić na wierzchu zimnego sernika. Odłożoną pulpą z mango udekorować sernik, robiąc z niej esy-floresy na śmietanie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.






Sernik z mango

Sernik z mango

Sernik z mango

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z mango
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis