Sałatka z tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sałatki z tortellini należą ostatnio do jednych z naszych ulubionych. Na wielkanocny stół polecamy wersję sałatki z tortellini z suszonymi pomidorami i podsmażonym szpinakiem. Nam bardzo smakowało połączenie tych składników z tortellini z szynką parmeńską, ale każde inne nadzienie pierożków równie smacznie będzie się komponowało.
Sałatka z tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem – składniki
- 1 opakowanie tortellini
- 200 g szpinaku baby
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
|
Wykonanie
Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika i orzechy włoskie.
Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w paski.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, wsypać liście szpinaku, podgrzewać kilka minut, aż liście się skurczą. Dodać pokrojone suszone pomidory, podsmażać 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Tortellini ugotować wg czasu podanego na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki, pokroić w kostkę.
W miseczce wymieszać majonez, musztardę francuską, śmietanę oraz 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Do salaterki przesypać tortellini, pokrojone papryki, szpinak z suszonymi pomidorami, dodać uprażony słonecznik i orzechy włoskie, polać sosem. Sałatkę z tortellini z suszonymi pomidorami i szpinakiem delikatnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
|