Placuszki dyniowe

Na początek tegorocznego dyniowego sezonu przygotowaliśmy proste i szybkie placuszki dyniowe. Ponieważ te placki z dyni smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, to można je podać na śniadanie, obiad lub kolację, a także zabrać jako posiłek do pracy albo na wycieczkę. My zjedliśmy je na obiad i następnego dnia na śniadanie z dodatkiem dwóch tegorocznych dżemów: z fig i ze śliwek z piekarnika.
Placuszki dyniowe – składniki
- 200 g puree z dyni hokkaido
- 2 jajka (wielkości L)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Wszystkie składniki na placuszki z dyni powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wbić dwa jajka, dodać puree z dyni, jogurt grecki oraz cukier. Przemieszać do połączenia się składników.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon, wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje dyniowego ciasta, smażyć z obu stron do zezłocenia się.
Placuszki dyniowe można podawać z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, miodem, jogurtem lub świeżymi owocami.
|
Podobne przepisy





