Pierś kurczaka w panierce panko

M&B
Pierś kurczaka w panierce panko

Jakiś czas temu zrobiliśmy spis naszych zapasów i w ten sposób znaleźliśmy panierkę panko. Gdy w długi majowy weekend Polacy cieszyli się kaszanką i kiełbasą z grilla, my – nie mając takiej możliwości – zrobiliśmy sobie pierś kurczaka w panierce panko. Część mięsa usmażyliśmy w większym kawałku do obiadu, a z części zrobiliśmy nuggetsy, które po podgrzaniu w piekarniku były smaczną przekąska do wieczornego filmowego seansu.

Pierś kurczaka w panierce panko – składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie panierki panko (200 g)
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 6-7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia






Wykonanie

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić je na pojedyncze filety, odkroić polędwiczki, a jeśli piersi są grube, przekroić je wzdłuż na pół. Oprószyć solą i pieprzem, przełożyć do maślanki wymieszanej z suszonym czosnkiem. Odstawić na 20 minut.

W tym czasie do miseczki wsypać obie mąki, wlać mleko oraz wbić jajko, lekko posolić. Wymieszać – ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.

Kawałki mięsa wyjąć z marynaty, zdjąć jej nadmiar, po czym każdy kawałek obtoczyć w mące, następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i obtaczać w panierce panko.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, kłaść piersi w panierce, smażyć z każdej strony na złocisty kolor – czas zależy od wielkości i grubości mięsa. Po usmażeniu wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Pierś kurczaka w panierce panko podawać z sosem czosnkowym z dodatkiem frytek i porcji warzyw.

Nie wiesz, gdzie kupić panierkę Panko? Wyszukaj najlepszą dla siebie ofertę spośród wielu w Ceneo PANIERKI PANKO






Pierś kurczaka w panierce panko

Pierś kurczaka w panierce panko

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pierś kurczaka w panierce panko
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis