Ogórki w zalewie gyros na zimę

W zeszłym roku po raz pierwszy zrobiliśmy kilka słoiczków ogórków, które poleciła nam Kuzynka. Były to ogórki w zalewie gyros na zimę, które bardzo nam posmakowały, a całą zawartość zniknęła jeszcze w wakacje. 🙂 W tym roku powtórzyliśmy przepis, a same słoiczki schowaliśmy głębiej, aby domowe ogórki gyros przetrwały do zimy.
Ogórki w zalewie gyros na zimę
-
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 3 kolorowe papryki
- 200 g marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 200 g cebuli
- 2 szklanki cukru
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- 1 opakowanie przyprawy gyros
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie
Warzywa:Wszystkie warzywa umyć.
Ogórki pokroić na grubsze plastry.
Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, a jeśli jest gruba, to w półplasterki.
Czosnek obrać, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Zelewa gyros:Do miski wlać ocet oraz olej, wsypać przyprawę gyros, cukier oraz sól, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Do dużej miski przełożyć wszystkie przygotowane warzywa. Wlać zalewę z przyprawą gyros, dokładnie wymieszać. Całość odstawić na około 5-6 godzin, aby warzywa puściły sok i zmiękły, można też zostawić je w zalewie na całą noc. W tym czasie sałatkę z ogórków przemieszaj kilka razy.
Po tym czasie warzywa przełożyć do wyparzonych słoików, można je lekko docisnąć. Następnie wlać tyle zalewy, aby przykrywała warzywa, ale jednocześnie od góry słoika został ok.1 cm. Słoiki dobrze zakręcić.
Sałatkę ogórkową w zalewie gyros należy zapasteryzować. W tym celu na dnie dużego garnka należy ułożyć ściereczkę, włożyć słoiki i zalać je zimną wodą do ok. 3/4 wysokości. Następnie postawić na ogniu, doprowadzić wodę do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować słoiki ok. 20 minut. Ostrożnie wyjąć z garnka, postawić na zakrętce i pozostawić do wystygnięcia.
Podobne przepisy





