Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Naleśniki na białkach

Print Friendly, PDF & Email

naleśniki na białkach

Z ostatniego pieczenia chałki zostały nam cztery białka, z których zrobiliśmy lekkie i puszyste naleśniki na białkach. Z przygotowanego ciasta usmażyliśmy 10 naleśników, które w sam raz starczyły na niedzielne śniadanie. Ponieważ podczas robienia zdjęć naleśniki z białek zdążyły wystygnąć, przed podaniem podsmażyliśmy je na masełku i lekko skarmelizowanym cukrze, dzięki czemu były nie tylko ciepłe, ale także przyjemnie chrupiące. Naleśniki zrobione z białek to także nasza kolejna propozycja dla tych, którzy nie chcą marnować jedzenia i zastanawiają się, co zrobić z białek.

Składniki na naleśniki na białkach

  • 4 białka
  • 150 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Do misy miksera wlać białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli – pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.

Do ubitych białek przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki. Wlać mleko oraz olej, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wylać porcję ciasta naleśnikowego z białek, równomiernie ją rozprowadzić. Smażyć do zrumienienia się, po czym podważyć szpatułką i odwrócić na drugą stronę. Chwilę smażyć, przełożyć na talerz.

Naleśniki na białkach podawać z dżemem, białym serem na słodko, świeżymi owocami.




naleśniki na białkach

naleśniki na białkach

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Naleśniki na białkach
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *