Z ostatniego pieczenia chałki zostały nam cztery białka, z których zrobiliśmy lekkie i puszyste naleśniki na białkach. Z przygotowanego ciasta usmażyliśmy 10 naleśników, które w sam raz starczyły na niedzielne śniadanie. Ponieważ podczas robienia zdjęć naleśniki z białek zdążyły wystygnąć, przed podaniem podsmażyliśmy je na masełku i lekko skarmelizowanym cukrze, dzięki czemu były nie tylko ciepłe, ale także przyjemnie chrupiące. Naleśniki zrobione z białek to także nasza kolejna propozycja dla tych, którzy nie chcą marnować jedzenia i zastanawiają się, co zrobić z białek.
Składniki na naleśniki na białkach
- 4 białka
- 150 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Do misy miksera wlać białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli – pod koniec ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy.
Do ubitych białek przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki. Wlać mleko oraz olej, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, wylać porcję ciasta naleśnikowego z białek, równomiernie ją rozprowadzić. Smażyć do zrumienienia się, po czym podważyć szpatułką i odwrócić na drugą stronę. Chwilę smażyć, przełożyć na talerz.
Naleśniki na białkach podawać z dżemem, białym serem na słodko, świeżymi owocami.
|
Podobne przepisy

Niestety naleśniki nie wyszły z tego przepisu. Próbowałam smażyć na różnych patelniach (różne powłoki), ale niestety puszysta masa mocno przylegała i nalesniki nie dały się przełożyć na drugą stronę. Przypominały raczej omlet a nie naleśniki z zamieszczonego pod przepisem zdjęcia. Po czwartym poddałam się i musiałam wszystko wyrzucić.